Bajkai: A magyarság a legüldözöttebb kisebbség Közép-Kelet-Európában

2019.07.22. 12:24

Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a határokon túl élő magyarság helyzetéről Ukrajna és Románia kapcsán, ahogy arról is, milyen előadásokkal készül a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.

A képviselő nemrégiben vett részt a palócok élőlánca elnevezésű programon. Ezzel kapcsolatban arról beszélt, hogy ez a rendezvény arra is felhívta a figyelmet, hogy a jelenlegi Szlovákiában, Losoncon és környékén jelentősen visszaesett a magyarság lélekszáma. A két ország határán lévő épületet, a határállomást az ottani magyar közösség vásárolta meg, hogy egy közösségi teret hozzon ott létre.

Mindeközben egy másik szomszédos államban, Ukrajnában tartottak parlamenti választást, amelyet az előrejelzések szerint a nemrégiben megválasztott államfő pártja nyert meg toronymagasan. Bár egyelőre úgy néz ki, nem lesz magyar képviselője az ukrán törvényhozásnak, de Bajkai István szerint az új elnök, annak elképzelései azért némi bizakodással tölthetik el Magyarországot. Persze van is mit javítani, hiszen jelenleg a két ország viszonya nem a legjobb, bár a magyar diplomácia nagyon sokat dolgozik a viszony javításán, amelyhez a mostani parlamenti választások is hozzájárulhatnak.

Az igaz ugyan, hogy Ukrajnával szemben Magyarországnak, mint NATO tagnak, az EU egyik tagállamának vannak ütőkártyák a kezében, de a politikus szerint két nép, két ország közötti jó kapcsolatnak nem ütőkártyákon kellene múlnia. Abban bízik, hogy Ukrajna új vezetése az ottani magyarságra és a két állam közötti kapocsként tekint majd a jövőben. De addig is azért a magyar külpolitika minden lehetséges fórumon felemeli szavát a határokon túl élő magyarok érdekében, mert ahogy azt a képviselő megismételte, ma a magyarság a legüldözöttebb kisebbség Közép-Kelet-Európában.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.