Idén is 130 ezer gyerek vehet részt az Erzsébet-táborok programjain

2019.07.22. 14:37

Rétvári Bence azt mondta, a kormány számára a gyermek és a családok segítése az első. Épp ezért a tavalyihoz hasonlóan az idén is csaknem 130 ezer gyerek vehet részt az Erzsébet-táborok programjain.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn a zánkai Erzsébet-táborban azt mondta, akkor lehet családbarát ország Magyarország, ha mind iskolaidőben, mind iskolán kívül az állam úgy segíti a családokat, ahogy az számukra a legelőnyösebb.

Az államtitkár szerint a nyári szünetben a családoknak és a gyerekeknek is az a legjobb, ha tartalmas programok várják a fiatalokat a szünidő heteiben, idén összesen tizenegy héten át.

Forrás: Facebook/Erzsébet Táborok

Mint mondta, 2010 előtt nem voltak hasonló programok, amelyeken több tízezer gyermek vehetett volna részt.

Ha az ellenzéken múlt volna, nem jöhettek volna létre ilyen rendezvények, mert az Erzsébet-programról szóló 2012-es törvényt nem szavazták meg az ellenzéki képviselők az Országgyűlésben

- mondta.

A stabil költségvetés és Magyarország gazdasági eredményei ma már lehetővé teszik, hogy a kormány mintegy 4,4 milliárd forintot fordítson az Erzsébet-táborok programjaira. E táborok rendezvényei a teljes Kárpát-medencei magyarságnak szólnak, és közös programokat is szerveznek az anyaországbeli és a határon túli magyar fiatalok számára.

Rétvári BenceForrás: MTI/Bodnár Boglárka

Az ottalvós balatoni táborok mellett idén hétezren vehetnek részt családi Erzsébet-táborokban, a napközis táborokban pedig mintegy hatvanezren kapcsolódhatnak ki.

Emellett idén először volt lehetőség arra is, hogy a program résztvevői ingyen utazhassanak vonattal a zánkai táborba.

A zánkai ottalvós táborokban a fiatalok a legmodernebb kreatív technikai fejlesztő eszközöket - a Lego-robotokat vagy a háromdimenziós tárgyalkotást - is kipróbálhatják, ami az államtitkár szerint a pályaválasztás szempontjából is meghatározó élmény lehet számukra. Ezen kívül tehetségkutató versenyt is rendeznek a fiataloknak, valamint többféle sportággal is megismerkedhetnek a táborozók.