Karácsony Gergelyék bekapcsolták a virtuális iratmegsemmisítőt

2019.07.23. 13:00

Eltűntek a XIV. kerület honlapjáról a korábban ott lévő, bárki számára hozzáférhető szerződések, közbeszerzések és más közérdekű adatok - írja a Magyar Nemzet. Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármester, a baloldal főpolgármester-jelöltje nemcsak a korábbi évek ügyei kapcsán titkolózik, az önkormányzati kezelésbe vett kerületi fizetős parkolási rendszerrel kapcsolatos legfrissebb, általa aláírt szerződéseket sem hozza nyilvánosságra, bízva abban, hogy az őszi önkormányzati választásokig nem kell kényes kérdésekre válaszolnia.

Karácsony Gergely, Zugló baloldali polgármestere nemcsak azt titkolja, hogy a két hete önkormányzati üzemeltetésbe átvett kerületi parkolással kapcsolatban milyen megállapodásokat kötött, hanem az elmúlt évek szerződéseit is elérhetetlenné tette. Zugló honlapján az önkormányzat által kötött szerződések májusban még fellelhetők voltak, de mostanra eltűntek az oldalról.

Bírósághoz fordult a Fidesz 

A közbeszerzések esetében is csak a 2016 előtti adatok érhetők el. Sem a polgármester, sem a jegyző nem adott választ az eltüntetésre. Nemcsak a sajtó, az önkormányzati képviselők sem kapják meg a munkájukhoz szükséges adatokat, információkat. A Fidesz képviselői rendre közérdekű adatigénylést nyújtanak be, hogy tájékozódjanak, jelenleg is van néhány folyamatban, elsősorban a parkolás üzemeltetésével kapcsolatban.

Miért tüntethette el a szerződéseket Karácsony?Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A polgármester azonban a kifizetetlen számlákról és a kintlévőségekről szóló, május eleji adatigénylést sem válaszolta meg, ezért a helyi kormánypárti képviselők a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz fordultak, hogy az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján kötelezzék Karácsonyt a kért adatok kiadására.

A polgármester először az egész adatigénylést letagadta, mígnem a saját aláírásával ellátott, haladékot kérő levél meg nem jelent a sajtóban. A lap forrásai szerint a baloldal főpolgármester-jelöltje arra játszik, hogy az őszi, októberi önkormányzati választásig titokban tarthassa a hozzá köthető botrányos ügyek részleteit. 

Hamvába holtak karácsony ígéretei

Karácsony Gergely megválasztásakor, 2014 őszén még azt ígérte, hogy Zugló az átláthatóság mintapéldája lesz, így az önkormányzat minden szerződést kereshető formában közzétesz. 

A Párbeszéd polgármestere csatlakozott a Soros György által alaposan kitömött Transparency, a K-Monitor és az Átlátszó programjához is.  Karácsony vállalta, hogy az önkormányzat hivatalos honlapján, a Szerződések link alatt értékhatártól függetlenül kint lesznek a megkötött polgári jogi szerződések teljes szövegükkel és alapadataikkal.

A helyi Fidesznek az adatok elérhetősége miatt bírósághoz is kellett fordulniaForrás: MTI/Soós Lajos

A szerződés szövegéből csak az takarható ki, amit jogellenes lenne nyilvánosságra hozni – azaz a közfeladat ellátásával és a közpénzek felhasználásával össze nem függő személyes adatok, a minősített adatok és az üzleti titkok legszigorúbban védett köre.

Arra is vállalást tett Karácsony, hogy a keretszerződésnél a tényleges kifizetésekre vonatkozó adat, közbeszerzésnél a Közbeszerzési Értesítőben közzétett közleményekre hivatkozó link is kikerül, de a Közbeszerzések link alatt a folyamatban lévő és lezárt eljárások alapadatai és minden közbeszerzési közlemény is egy helyen elérhető lesz. 

Ez a mostani törlésig is csak részlegesen valósult meg Zuglóban, mivel a feltöltött dokumentumokon belül nem lehetett hatékonyan keresni. Ráadásul a kerületnek két átláthatósági biztosa is volt – havi több százezer forintért –, előbb Békefi László, majd Vágó Gábor. Utóbbit Karácsony Gergely a közelmúltban egy interjúban élesen bírálta, ami szintén sokat elmond a XIV. kerületi önkormányzat transzparenciájáról, összegez a Magyar Nemzet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK