A nulladik napi koncertekkel ma megkezdődik a székelyföldi Tusnádfürdőn a rendszerváltozás óta eltelt három évtizedre visszatekintő 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. A jubileumi eseményt Egy a tábor mottóval szervezik, amely alapvetően az immár fogalommá vált Tusványos alapítóinak és rendszeres látogatóinak értékközösségére utal – magyarázta az MTI-nek Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke, Tusványos politikai programfelelőse.

Sándor Krisztina kifejtette, hogy a harmincadik évfordulójához érkezett Tusványosnak sok visszatérő vendége van, olyanok, akiknek fontos, mi történik a Székelyföldön, Erdélyben, a Kárpát-medencében, és akik megoldást próbálnak keresni a magyarság még megoldatlan gondjaira, jövőképet felvázolni közösségüknek - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. 

Orbán Viktor szombaton tart előadást a nagyszínpadonForrás: Facebook/Orbán Viktor

Itt alakultak ki azok a nemzetpolitikai elképzelések, amelyek Magyarországon meghatározzák a jelenlegi kormány munkáját. Ez a mottó (Egy a tábor) az egyre inkább egységesülő Kárpát-medencei magyar közösségi szemléletre is utal  – magyarázta a politikai programszervező.

A szabadegyetem idei kínálatát részletezve Sándor Krisztina felhívta a figyelmet arra is, hogy a jubileumi szabadegyetem kapcsán előtérbe kerülnek az évfordulós rendezvények, a rendszerváltás óta eltelt három évtizedre visszatekintő elemző beszélgetések. A Tusványosra meghívott politikusok és szakértők értékelik az európai parlamenti választás eredményét, idén is több pódiumbeszélgetést szentelnek Európa jövőjének. A közbeszédet meghatározó időszerű székelyföldi témák – az úzvölgyi hősi temető, az erdélyi magyar orvosképzés, a visszaállamosítás ügye – idén sem hiányoznak a Tusványos programkínálatából. 

A szabadegyetem zárónapján, szombaton Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az EMNT elnöke tart előadást a tusnádfürdői nagyszínpadon,  majd válaszolnak a közönség kérdéseire.

A magyarországi Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács nevű erdélyi ifjúsági ernyőszervezet vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozatán mintegy 45 partnerintézmény – erdélyi és magyarországi civil szervezet, intézmény és kormányzati szervezet – szervez tematikus programokat a tusnádfürdői kempingben felállított több mint 25 rendezvénysátorban. 

Minden eddiginél bővebb tehát a szabadegyetem kínálata  – mondta a politikai programfelelős, ugyanakkor elismerte, a Tusványos nem nagyon tud már terjeszkedni, mert a rendezvény már maximálisan belakta a tusnádfürdői kemping behatárolt területét.