Vágólapra másolva!
Kis szerencsével már látható a Maya névre keresztelt vombatkölyök a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állatkert az év elején adott hírt az immáron negyedik vombatkölyök világra jöveteléről. Meglesésük nem könnyű, mert sok időt töltenek a föld alatt. 
Vágólapra másolva!

Az állatkert honlapja szerint a tavaly ősszel született ifjú vombat azóta sokat fejlődött, ahogy az alábbi képen is látni. Időközben kiderült róla, hogy nőstény, és végül a Maya nevet kapta.

A vombatok állatkerti megfigyelése nem könnyű feladat. Némi szerencse és türelem szükségeltetik hozzá, hiszen az állatok sok időt töltenek földbe ásott üregrendszerükben. Délutánonként van nagyobb esély rá, hogy meglesse őket az ember.

A gondozók délután 2 körül szokták elhelyezni náluk az ennivalót, amire egy kis idő elteltével elő szoktak merészkedni - olvasható az ismertetésben.

Az erszényesek közé tartozó vombatokkal Ausztrálián kívül csak nagyon kevés állatkertben foglalkoznak, és még kevesebb azon kertek száma, ahol sikeresen szaporítják is.

Az európai állatkertekben száz év alatt összesen 16 vombat született, ebből 4 Budapesten az elmúlt nyolc évben.

Így a Fővárosi Állat- és Növénykert a vombatok szaporítása terén Európában a legelső, és nemzetközi összehasonlításban is az élmezőnybe tartozik.