A vásárhelyi Fidesz közlése szerint Márki-Zay Péter polgármester nem tájékoztatta a nyilvánosságot arról, hogy 12 ezer tonna vegyes hulladék és szennyvíziszap érkezik Olaszországból a város melletti hulladéklerakóba.

Benkő Zsolt és Cseri Tamás fideszes városatyák kedden arról beszéltek, nemzetközi hulladéklerakóvá tenné egy titkos terv keretében Vásárhelyt és környékét Márki-Zay Péter polgármester – számolt be a vasarhely24.hu.

Az közismert, hogy a korábbi ASA Kft. utódja, az FCC Hódmezővásárhely Kft. a város határában, a Lelei út mentén tevékenykedik, ott szemétlerakót is üzemeltet. A cégben Hódmezővásárhelynek is van részesedése a város egyik cégén keresztül. A vásárhelyiek háta mögött azonban létrejött egy titkos szerződés, mely azt tartalmazza, hogy Olaszországból 12 ezer tonna hulladékot szállítanak és fogadnak be, és deponálnak a vásárhelyi hulladéklerakóban - mondta Benkő Zsolt.

„Márki-Zay Péter Európa szemetét viszi Hódmezővásárhelyre a fejlesztések helyett”Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Hozzátette, információik szerint az ehhez szükséges engedélyeket megszerezték, és ennek a hulladéknak a szállítása a közeljövőben megtörténik. Első körben 260 szállítmány vegyes hulladék szállítását tervezik, mely a továbbiakban már nem használható fel. Emellett további 270 szállítmány szennyvíziszapot (ipari szennyvíz kezelésből származó hulladékot) szeretnének itt deponálni. A kiadott engedélyek 2020. február végéig teszik lehetővé a szállítás és elhelyezés lebonyolítását – tette hozzá. 

Az eset azért különösen felháborító, mert erről sem a lakosságot, sem a képviselő-testületet nem tájékoztatták,  emelte ki Benkő Zsolt.

Európa szemetét viszik Hódmezővásárhelyre

Cseri Tamás megdöbbentőnek nevezte az esetet. Felvetette, ha a polgármester arról tájékoztatja a lakosságot, hogy egy sárga csíkot húztak a bicikliútra, akkor egy ilyen horderejű döntésről vajon miért nem.  Még elmondta, míg más városokban gőzerővel folynak a Modern Városok Program építkezései, fejlesztései, addig Hódmezővásárhelyen nem történik semmi, hacsak az nem, hogy ide hordják Európa szemetét.

Egy átlagos utánfutó teherbírása 500 kilogramm, 12 ezer tonna hulladékkal számolva 24 ezer utánfutónyi hulladékot jelent.