Tusványos: Biztonság nélkül Európa és a nemzetek elvesznek

Tusnádfürdő, 2019. július 23. Résztvevő érkezik az esőben a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) nulladik napján 2019. július 23-án. MTI/Veres Nándor
Vágólapra másolva!
A migráció biztonsági kockázat, és biztonság nélkül Európa és az egyes nemzetek elvesznek - mondta Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Tusnádfürdőn.
Vágólapra másolva!

A parlamenti államtitkár - aki a 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor alkalmából érkezett Tusnádfürdőre - kifejtette: biztonság nélkül az európai jólét, az európai béke, a nemzetek léte fenntarthatatlan, és ezt a biztonságot most leginkább a migráció fenyegeti. Hozzátette: ezt már 2015-ben megtapasztalhatták, amikor szinte soha nem látott tömegben érkeztek Európába a migránsok.

Németh Szilárd úgy látja:

ezzel a migrációs nyomással még sokáig kell foglalkozni, azok az okok, amelyek a migrációs folyamatokat gerjesztik Afrikában, Ázsiában nem szűntek meg,

s Európa, illetve a nyugati világ képtelen volt segíteni ennek felszámolásában - fűzte hozzá. Megjegyezte: Magyarország a segítségnyújtásban élen jár, a Hungary Helps programon keresztül kórházakat építenek, iskolákat hoznak rendbe, közösségeket támogatnak, az emberek helyben maradását támogatandó.

Soros György finanszíroz

Németh Szilárd kiemelte: azok a brüsszeli és egyéb bürokraták, akiket a májusi EP-választásokon az emberek "elzavartak", továbbra is erőltetik a kötelező kvóta alkalmazását, az a céljuk, hogy Európába korlátlanul érkezzenek a migránsok. Ennek hátterét Soros György finanszírozza, akinek útjában állnak a nemzetállamok. Ezeket pedig úgy lehet meggyengíteni, ha Európát elárasztják más népekkel. Így lehet kialakítani majd az új "Szovjetuniót", az Európai Egyesült Államokat, amelyet Brüsszelből szeretnének irányítani - fejtette ki a kormánypárti politikus, aki kitért Gyurcsány Ferencék szerepvállalására is.

Németh Szilárd: 2020.ban újabb béremelés lesz a seregnél Fotó: Csudai Sándor - Origo

A parlamenti államtitkár rámutatott:

ezzel szemben a magyar kormány azt képviseli, hogy Európa határait, ahogy az európai dokumentumok is rögzítik, meg kell védeni.

Ennek Magyarország teljes mértékben eleget is tett, az Országgyűlés 2015-ben olyan döntéseket hozott, amellyel a magyar határok védhetők, és azóta nem is érkezik hozzánk számottevő migráns. Ebből a feladatból a Magyar Honvédség is kiveszi a részét - hangsúlyozta, jelezve, hogy jövőre 616 milliárd forint jut honvédelemre, összesen - a belügyi fejezettel együtt - 173 milliárd forinttal költenek többet a biztonság fenntartására, mint 2019-ben.

Két és félszer több jut honvédelemre

A honvédelmi fejezet két és félszerese annak, amit Gyurcsányék a honvédelemre fordítottak - hívta fel a figyelmet. Ennek eredményeként tudják megerősíteni a honvédség személyi állományát, fegyverzetét, ami magával hozza az erkölcsi megerősödést is. Kitért arra is, hogy a Gyurcsány-kormány idején 18 ezer katonát "eresztettek szélnek", és 17 tartalékos katonája volt az országnak 2010-ben. Ma ott tartanak, hogy ez a 18 ezer katona visszatért a honvédséghez, és nyolc és félezer önkéntes tartalékos katona van.

A 30. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) Forrás: MTI/Veres Nándor

Hozzátette:

a magyar kormány megbecsüli és tiszteli a katonákat, megfelelő anyagi körülményeket szeretnének nekik biztosítani.

Ezért hajtották végre az 50 százalékos béremelést is, amelyet 2020-ban újabb emelés követ. Jelezte: ősszel dönt a kormány és a parlament azokról a szabályokról, amelyek alapján ez végrehajtható lesz. Egy új elemet is szeretnének bevezetni, az önkéntes tartalékosok szolgálati díját, ezáltal komplex életpályamodellt hoznak létre - jelezte.

Az a cél, hogy a magyar katonák a fegyveres szolgálatot a lehető legmagasabb színvonalon és megfelelő körülmények mellett láthassák el - közölte Németh Szilárd, aki azt mondta: a térség legütőképesebb, legmodernebb hadseregét szeretnék létrehozni.