A kormány missziójának része az üldözött keresztények megsegítése

Vágólapra másolva!
Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt azokról a fontos feladatokról, arról a misszióról, amit a magyar kormány végez.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár a munkájával kapcsolatban arról beszélt, hogy a kormány missziójának az egyik része az üldözött keresztények megsegítése a világban, a másik pedig az, hogy beszélnek a helyzetükről. Ez utóbbi azért is fontos, mert véleménye szerint a világ nem hajlandó tudomást venni erről az emberi jogi tragédiáról, krízishelyzetről, ami legalább 80 országban érzékelhető, észlelhető. A politikus is elmegy a Bálványosi Nyári Szabadegyetemre, ahol arról fog majd beszélni, milyen helyzetben vannak az üldözött keresztények, mit lehet tenni értük és ez miért fontos a magyaroknak.

Azbej Tristan a tusványosi programmal összefüggésben a romániai helyzet is jellemezte. Mint megjegyezte,

Ugyanakkor nem csak etnikai vonala van ennek, hanem egy vallási is, hiszen például a katolikus magyarokat imádság közben zavarták meg a román nacionalisták. Erdélyben – tette hozzá, az etnikai konfliktusok mindig kapnak egy vallási színezetet is, hiszen sokan próbálnak az ortodox és a katolikus felekezet is kirobbantani nézeteltéréseket, ennek okán a leginkább magyar nyelvű katolikus felekezetet visszaszorítani. Ezt nem az ortodox egyház teszi, hanem leginkább azok a nacionalisták, akik vallási köntösbe bújva cselekednek. Az államtitkár azt is megemlítette a katonai temető kapcsán, hogy bár vannak nemzetközi egyezmények, de teljesen méltánytalan és abszurd helyzet, hogy ebben az esetben ezekre a megállapodásokra kell hivatkozni, hiszen itt alapvetően az emberiességről, a tisztességről kell szó legyen.