A kormány visszautasítja a jogállami kritériumokhoz kötődő uniós támogatást

2019.07.25. 08:31

Az igazságügyi miniszter azt mondta, a magyar kormány visszautasítja a jogállami kritériumokhoz kötődő uniós finanszírozást. Varga Judit reméli, hogy az új bizottság "hidakat épít majd" a tagállamok között.

Varga Judit a Reuters hírügynökségnek adott interjúban azt mondta, Magyarország ellen fog állni az Európai Bizottság minden olyan törekvésének, hogy az EU fejlesztési támogatásait azon jogállami elvek betartatásához kössék, amelyet Brüsszel szerint a "nacionalista" magyar hatóságok megsértenek.

A politikus azt mondta, az Európai Unió rendelkezik már azokkal az eszközökkel, amelyek révén biztosítható a jogállamiság és az EU-s támogatások elosztása. 

Nem kell újra feltalálnunk a kereket 

- mondta a miniszter.

Azt is mondta, hogy a készülő 2021-27-es költségvetés egyik, politikai célokból bevett különleges előírása túl tágan és homályosan határozza meg a jogállami elvekkel kapcsolatos általános hiányosságokat.

Varga JuditForrás: Miniszterelnökség/Botár Gergely

„Az a célom, hogy ez a javaslat végleg kikerüljön a tervezetből, és azt is szem előtt kell tartanunk, hogy az uniós költségvetés elfogadása kapcsán létezik egy bizonyos csomagelv; azaz semmiben nem állapodunk meg, amíg mindenben meg nem állapodtunk. Ez a vörös vonal" - mondta az interjúban a politikus.

Varga Judit tagadta, hogy Magyarország megszegné a jogállamiság elveit. Szerinte a leköszönő bizottságnak az a javaslata, hogy olyan rendszeres jogállami ellenőrzéseket folytassanak, mint amilyenek már léteznek a tagországok vonatkozásában, teljesen ellentmond az uniós szerződéseknek.

A miniszter reméli, hogy az új bizottság "hidakat épít majd, nem pedig árkokat ás" a tagállamok között. 

Remélem, hogy a bizottság jövőbeli magatartása terén egy új korszak küszöbén állunk 

- mondta. Varga Judit szerint a tagállamok eltérő alkotmányos történelme a jogállamiság ügyében összehasonlító látásmódot követel.

„Magyarországon be akartuk vezetni a közigazgatási bíróságokat, de félretettük, amíg a viták le nem zárulnak. Erre a kérdésre később térünk vissza" - mondta az igazságügyi miniszter.