Békéscsabán hivatalosan is kettészakadt az ellenzék, a Jobbik nem vár az MSZP-re

Vágólapra másolva!
Dancsó Tibor a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, a Párbeszéd Magyarországért és a Momentum helyi szervezeteinek támogatásával indul az őszi önkormányzati választáson - adott hírt a történtekről a Behir.hu. Ez látszólag tökéletesen hangzik az ellenzék számára, csakhogy érdemes egy pillantást vetni arra, kik maradtak távol a békéscsabai kormányellenes erők pénteki eseményétől: látványosan hiányoztak a helyben az egyik legnagyobb erőt képviselő szocialisták, a Liberálisok, valamint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom. Ezzel az ellenzék Békéscsabán is hivatalosan kettészakadt. 
Vágólapra másolva!

Újabb helyen állt ki az ellenzék azzal, hogy megszületett a közös megállapodás az önkormányzati választásra. Ezúttal a békéscsabai Szent István tér volt a helyszín, ahol péntek kora délután a helyi Demokratikus Koalíció, Jobbik, Párbeszéd és Momentum képviselői bejelentették, hogy Dancsó Tibor lesz a kormányellenes erők közös polgármester-jelöltje.

Bejelentették, hogy nincs egység

Csakhogy érdemes egy pillantást vetni arra, kik prezentálták a hírt: a jelenlévők közül látványosan hiányoztak a helyben az egyik legnagyobb erőt képviselő szocialisták, a Liberálisok, valamint a Behir.hu információi szerint a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselője sem volt ott az eseményen, mivel kiléptek az egyeztetésből. Ez pedig azt jelenti, hogy Sopronhoz, és több, más nagyvároshoz hasonlóan az ellenzék egy része itt is előremenekülve kijelentette, megvan az egyezség, csatlakozzon, aki akar. Ismerve az előzmenyeket,

ezzel Békéscsabán hivatalosan is kettészakadt az ellenzék.

Ugyanis az MSZP és a Jobbik vérre menő küzdelmet folytatott az elmúlt napokban, egymást vádolva az ellenzéki tárgyalások kudarcáért. A háborúskodás ott kezdődött, hogy múlt héten a helyi szocialisták és a helyi Liberálisok három perc különbséggel tettek közzé hasonló tartalmú közleményt közösségi oldalukon, amelyben a Jobbikot támadták az összellenzéki összefogás széthullásáért. Nem sokat késett a válasz, kedden Kocziha Tünde, a Jobbik helyi politikusa reagált a baloldali pártok vádjaira. Álláspontja szerint nem ők, hanem az MSZP lépett ki az összefogásból, és nekik köszönhető, hogy a tárgyalások nem jutottak előre. Ezt azzal toldotta meg, hogy azt írta, a csabai szocialisták és LMP-sek "az ötéves önkormányzati ciklus alatt nem fejtettek ki tényleges ellenzéki magatartást". A szocialisták nem hagyták annyiban a közleményháborút, és egy csipős hangvételű írásban vágtak vissza a jobbikos politikusnak, többek között az általános iskola alsó tagozatához hasonlítva szövegértelemzései képességeit.

A jobbikos politikus pálfordulása

Amúgy a békéscsabai Jobbik és MSZP konfliktusának hátterében az állt, hogy az ellenzéki pártok nem tudtak megegyezni a közös polgármesterjelölt személyében, ugyanis a Jobbik nem zárkózott el Szarvas Péter jelenlegi városvezető személyétől, a baloldal viszont igen. A Jobbik sokáig kitartott amellett, hogy nem indít jelöltet vele szemben, és nem is áll be Szarvas mögé. Kocziha több fórumon is fogadkozott ezzel kapcsolatban, ezért mindenképpen érdekes, hogy most besorakozott Dancsó mögé. A pénteki sajtótájékoztatón pálfordulását azzal magyarázta, hogy a többségi akaratnak engedve pártolt át az ellenzék egy részének jelöltje mögé.

Az ellenzéki marakodás közben a Fidesz bejelentette, hogy a polgármesteri posztért újra induló Szarvas Pétert (független) támogatja, saját jelöltet nem indítanak.