Tusványos: Közelebb kell vinni az élelmiszer-előállítást az emberekhez

2019.07.26. 20:42

A jövőben tovább erősödik az élelmiszer-előállítás ipari jellege, ugyanekkor közelebb kellene vinni azt az emberekhez. A XXX. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor keretében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által szervezett kerekasztal-beszélgetés résztvevői szerint ez az ágazat egyik nagy kihívása.

A beszélgetésen részt vevő Nagy István agrárminiszter azt mondta, következményekkel járna az ember további elszakadása a természettől, így

újra meg kell tanítani a gyerekeket arra, hogy mi a természet rendje,

valamint meg kell ismertetni a társadalmat azokkal a folyamatokkal, amelyek eredményeként az élelmiszer az asztalra kerül.

A miniszter szerint ezt a munkát hátrányosan befolyásolják az olyan kezdeményezések, mint például a ketreces tojás bojkottja vagy a sertés ivartalanításának betiltása. Ezek ugyanis vagy rosszabb minőségű, vagy nagyobb kockázatú alternatívákat eredményeznek, de a kezdeményezők erről már nem tájékoztatják a fogyasztókat.

Folyamatosan változnak az irányzatok, az életmód, ez új termékeket, új versenyhelyzetet hoz magával, amire reagálni kell.

Ezzel együtt Magyarország a távoli jövőnek tekinti a szintetikusan előállított húst, ugyanakkor a növényi fehérjék szerepének erősödésére lehet számítani

- mondta Nagy István.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint elsősorban az ismeretlentől való félelem áll a mezőgazdaság utóbbi időben erősödő hátrányos megítélése mögött. A társadalom egyre több elvárást támaszt az ágazattal szemben, ezek betartása az árak emelkedéséhez fog vezetni.

Azt mondta, meg kell értetni a társadalommal, hogy a gazdálkodóknak elemi érdekük a környezetet védeni, mert az biztosítja a megélhetésüket, akár generációkon keresztül.

Ennek egyik kulcsa a gyerekek felé nyitás, akár az iskola keretén belül, akár közvetlenül a gazdaságokban bemutatva a termelést

- mondta.

Jakab István, a MAGOSZ elnöke szerint az élelmiszer bizalmi termék, aminek előállítása jelenleg leköti a gazdálkodók figyelmét, de

a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni a korrekt, tudományon alapuló tájékoztatásra.

Emellett a korszerű vízgazdálkodás kialakítását is kulcsfontosságúnak tartja, anélkül az egyébként legkorszerűbb technológiákat sem lehet kihasználni.

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületének Szövetsége elnöke úgy látja, hogy a jövőben a növekvő igények kiszolgálása érdekében tovább erősödik az élelmiszer-előállítás ipari jellege. A Kárpát-medencének ugyanakkor nagy lehetőséget jelent, hogy jobb minőségű, prémium termékeket állítson elő. Erdély számára külön lehetőség, hogy 1,5-2 millió hektár olyan szántóterület van, ami korábban erdő volt. A XXI. század egyik legfontosabb alapanyaga és hiányterméke viszont a fa lesz, így most kell elkezdeni a telepítéseket.

Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke azt mondta, hogy Erdélyben a nagy gazdaságok határ nélküli támogatása helyett

a kisebb gazdaságokra kell a hangsúlyt helyezni, amiben számítanak Magyarország segítségére is.

A beszélgetés zárásaként a résztvevők egyetértettek abban, hogy ma is érdemes a mezőgazdasági pályát választani, mert élelmiszerre mindig szükség lesz.