Motti Tichauer: A magyar kormány nagyon komoly támogatást ad a hazai zsidó közösségnek

Maccabi játékok interjú
Vágólapra másolva!
A Maccabi mozgalom és játékok célja, hogy felhívja a figyelmet az egykori virágzó magyar sportolói zsidó örökségre, és arra biztasson, hogy ezt a hagyományt a modern keretek között érdemes és kell is folytatni - minderről Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy július 29-től augusztus 7-ig rendezik Budapesten a 15. Maccabi Európa Játékokat. 
Vágólapra másolva!

Mit jelent Önnek az Európai Maccabi Játékok, miért fontos ennek a megrendezése?

Ez lesz a 15. Európai Maccabi Játékok a sorozat történetében. A játékok a folytonosságot és a hagyományt egyszerre jelentik. Amikor a Maccabi játékok egy olyan városba érkeznek, ahol korábban még nem került sor hasonló rendezvényre, akkor az az egyik legfontosabb várakozásunk, hogy a helyi közösségen egyfajta lenyomatot hagy.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon nagyon nagy hagyományai és gyökerei vannak azoknak a kluboknak, amelyeket a XIX. század végén a helyi zsidó közösség hozott létre, és működtetett. Bízom benne, hogy a Maccabi játékok révén ők is erősödhetnek. A magyar nagyközönségben is erősödhet az identitása az előbb említett kluboknak, és a többség véleménye is változhat róluk.

Hogyan képzeljék el a Maccabi játékokat azok, akik eddig még nem hallottak róla?

Mindig azt szoktam mondani, hogy a közvéleményben van egy általánosítás a zsidókkal kapcsolatban, így nagyon sokan az ügyvédi, kereskedői, orvosi szakmát társítják, miközben sohasem társítják hozzá a sportolói karriert. Mindez egy nagy hiba. Az 1920-30-as években Magyarországon az igazán elismert és sikeres sportolók egy jelentős része zsidó származású volt. És ez így volt később is, elég például az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes nevét idézni.

A mostani magyar kormány nagyon komoly támogatást ad a hazai zsidó közösségnek, és ebben fontos szerepet tölt be a magyarországi zsidó sportolóknak adott támogatás is. Mindez egy új fejezetet nyithat a magyar zsidó klubok fejlődésében.

Motti Tichauer: A mostani magyar kormány nagyon komoly támogatást ad a hazai zsidó közösségnek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Miért jó, Magyarországnak, hogy megrendezheti a Maccabi játékokat?

Az országnak nagyon jó, hogy a világ minden részéről érkeznek vendégek Budapestre, és így megismerkedhetnek a magyar kultúra szépségeivel. Másrészt Magyarország is megismerkedhet azokkal a kultúrákkal, akik most felkeresik az országot. Nagyon bízom benne, hogy az ország és a főváros egy nagyon jó játékot rendez majd, és ebből a zsidó közösség és Magyarország is sokat profitálhat. Természetesen még most a felkészülés hajrájában próbálunk mindenen javítani, egy nagyon jó csapat segíti a munkákat.

Hány versenyző indul a játékokon?

Összesen 3 ezer résztvevő lesz. Ebben benne vannak a sportolók, a segítők és az önkéntesek. Az utóbbiak nagyon fontosak minden versenyen, mivel az ő segítségük nélkül nem lehetne lebonyolítani a játékokat. Nagyon fontos megjegyezni, hogy ez nemcsak egy zsidó sportesemény lesz, hanem Magyarország történetének az eddigi legnagyobb multikulturális sportrendezvénye. Nagyon fontos azt is látni, hogy a játékokat nem magunknak rendezzük, hanem a magyar közösségnek. Nagyon nagy örömmel tölt el, hogy Budapesten mindenhol hirdetésekkel hívják fel a figyelmet a közelgő sporteseményre.

Mit gondol a versenyek helyszíneiről?

Nagyon sok fejlesztés révén az összes helyszín készen áll a versenyek kiváló megrendezésére.

„Nagyon fontos azt is látni, hogy a játékokat nem magunknak rendezzük, hanem a magyar közösségnek” Fotó: Csudai Sándor - Origo

Mit gondol a játékok adhatnak-e egy újabb lökést a hazai zsidó életnek?

Természetesen igen.

Mindez a hagyományról is szól. Évtizedek óta Németországban élek, és sokan kérdezik tőlem, hogy be van-e csomagolva a bőröndöm. Sajnos hasonló kérdések Magyarországon is elhangzottak. Én azt remélem, hogy a játékok hatására is, de ezeket a bőröndöket kicsomagolnák, és világosan látná mindenki, hogy Magyarország a zsidók otthona is.

Melyik város rendezheti meg a következő játékokat?

Egyelőre a jelölteket tudom elmondani, Amszterdam, Minszk, Karlovy Vary és Madrid. Novemberben ismerheti meg mindenki a 16. Maccabi Európa Játékokat rendező város nevét.