Megpecsételődhet több ellenzéki párt sorsa is az önkormányzati választáson

2019.07.27. 13:28

A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy szakértők szerint amennyiben a balliberális erők leszerepelnek az október 13-ra kitűzött önkormányzati választáson, az akár a Jobbik, az LMP és az MSZP megszűnését is jelentheti 2022-re. Farkas Örs politikai elemző szerint nagy az esély a Fidesz-KDNP jó szereplésére októberben.

Október 13-ra tűzte ki az önkormányzati választások napját Áder János köztársasági elnök. Ez azt jelenti, hogy mintegy nyolcmillió, magyarországi lakóhellyel rendelkező választásra jogosultnak augusztus 23-ig kell kézhez kapnia a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést.

Képünk illusztráció.Fotó: Szabó Gábor - Origo

A fenti dátumból következően a hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, augusztus 24-én kezdődik, és a szavazás napján 19 óráig tart. A választáson a képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a főpolgármester-jelöltek szeptember 9-én 16 óráig adhatják le az ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. A jelöltek és a jelölőszervezetek listáinak nyilvántartásba vételéről a választókerületi bizottságok döntenek, a listákat szeptember 10-én 16 óráig lehet bejelenteni. Számolt be a MN cikke.

A legtöbb megyei jogú városban marad a jelenlegi polgármester a kormánypártok jelöltje

A cikk szerint a legtöbb megyei jogú városban maradt a jelenlegi polgármester a kormánypártok jelöltje. Így Papp László (Debrecen), Cserna Gábor (Dunaújváros), Habis László (Eger), T. Mészáros András (Érd), Borkai Zsolt (Győr), Szita Károly (Kaposvár), Szemereyné Pataki Klaudia (Kecskemét), Kriza Ákos (Miskolc), Kovács Ferenc (Nyíregyháza), Ács Rezső (Szekszárd), Cser-Palkovics András (Székesfehérvár), Szalay Ferenc (Szolnok), Schmidt Csaba (Tatabánya), Porga Gyula (Veszprém) és Balaicz Zoltán (Zalaegerszeg) is újra megméretheti magát.

De vannak olyan nagyvárosok is, ahol a korábbi polgármester októbertől távozik. Így például Nagykanizsán Dénes Sándor, Pécsett Páva Zsolt, Sopronban Fodor Tamás, míg Szombathelyen Puskás Tivadar nem indul októberben.

A vasi megyeszékhelyen Balázsy Péter, a megyei közgyűlés főjegyzője, Pécsett Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, míg Sopronban Farkas Ciprián városi tanácsnok, önkormányzati képviselő száll ringbe a polgármesteri székért Fidesz–KDNP-s színekben. A kormánypártok Szegeden Nemesi Pál független polgármesterjelölttel indulnak szövetségben, míg Salgótarjánban Szabó Csaba önkormányzati képviselő méretheti meg magát a Fidesz–KDNP jelöltjeként.

Szombathelyen Balázsy Péter főjegyző indul a Fidesz-KDNP támogatásával.Forrás: Facebook

Hódmezővásárhelyen Grezsa István önkormányzati képviselő, miniszteri biztos jelentette be, hogy függetlenként el kíván indulni a polgármester-választáson. Békéscsabán eldőlt, hogy a kormánypártok a civilként induló, jelenleg is a város élén álló Szarvas Péter mögé állnak be.

Álfüggetlen jelöltek és torzsalkodás jellemző az ellenzéki oldalon

A megyei jogú városok ellenzéki polgármesterei, a papíron független Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely), az MSZP-s Fekete Zsolt (Salgótarján) és a szocialista Botka László (Szeged) is megpróbál tisztségben maradni, őket várhatóan támogatják az ellenzéki pártok. A kormánypárti vezetésű városok közül Egerben Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselőt támogathatja a balliberális oldal, míg Érden várhatóan többen is megmérkőzhetnek T. Mészáros András polgármesterrel, közülük Csőzik László egykori SZDSZ-es politikus mögé állhatnak be az ellenzéki pártok. Győrött Glázer Tímea DK-s regionális koordinátort, Kecskeméten a jobbikos Lejer Zoltánt támogathatják a balliberális erők, utóbbiak a bács-kiskuni megyeszékhelyen a Hírös Városért Egyesületbe tömörültek.

Az ellenzéki pártok Miskolcon függetlenekkel összefogva hozták létre a Velünk a Város Egyesületet, a polgármesterjelöltjüket azonban még nem jelentették be. Nagykanizsán az Éljen Városunk! Egyesület jelöltjét, Hári Tibor ügyvédet támogatják az őszi polgármester-választáson, míg Nyíregyházán az MSZP városi elnöke, Jeszenszki András lehet az ellenzéki összefogás aspiránsa. Szombathelyen az MSZP-s Nemény András, Veszprémben a DK-s Katanics Sándor mögé állhat be az ellenzék.

Kaposváron Horváth Ákos vállalkozó mögött sorakozott fel az ellenzék nagy része, de könnyen lehet, hogy a Polgári Szabadság Platform külön indul. Az pedig kifejezetten pikáns, hogy a DK-s önkormányzati képviselő, Kováts Imre élesen bírálta Horváth Ákost, mondván a pártja nem támogathat egy offshore céget vezető polgármesterjelöltet. Az ugyanis kaposvári lakos, de a vállalkozása Újlengyelen van bejegyezve. A baranyai megyeszékhelyen kínnal-keservvel összeállt az ellenzék Péterffy Attila független polgármesterjelölt mögött, de jellemző, hogy Mellár Tamás, a Mindenki Pécsért Mozgalom vezetője korábban a pécsi fideszesek B tervének nevezte. Szekszárdon, Zalaegerszegen, Sopronban és Tatabányán az ellenzék egyelőre nem jelentette be, hogy ki lesz a polgármesterjelöltje, a Komárom-Esztergom megyei városban a Magyar Nemzet információi szerint már az országos pártközpontok is beszálltak az egyeztetésbe, úgy tudjuk, egyelőre sikertelenül.

Zalaegerszegen a Magyar Nemzet információi szerint Keresztes Csaba (DK) lehet a befutó. A Zalatáj megyei havilap arról írt, hogy az egyre népszerűtlenebb ellenzéki pártok Zalaegerszegen már nem mernek a saját nevükön indulni, helyette egy most alakított egyesület neve mögé bújva próbálják bejuttatni képviselői helyekre a vezetőiket az októberi önkormányzati választáson.