Kisvárdai lett a füredi Anna-bál szépe

2019.07.28. 11:16

Megválasztották szombaton este Balatonfüreden az Anna-bál szépét az Anna Grand Hotel dísztermében. A győztes, a Kisvárdáról származó 23 éves Purgel Réka lett.

 

A 194. Anna-bál szépének eredményhirdetése a balatonfüredi Anna Grand Hotel dísztermében 2019. július 27-én. Középen a győztes, a Kisvárdáról származó 23 éves Purgel Réka, mellette balra első udvarhölgye, a budapesti 19 éves Krulik Dalma, jobbra második udvarhölgye, a 16 éves Császár Ágnes (j), valamint Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (j) és Káel Csaba filmrendező, érdemes művész. MTI/Vasvári TamásForrás: MTI/Vasvári Tamás

Az első Anna-bált 1825. július 26-án rendezték Szentgyörgyi Horváth Fülöp János balatonfüredi fogadójában, a házigazda leánya tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg későbbi férjével, Kiss Ernő huszárkapitánnyal, az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok vértanújával.

Az Anna-naphoz legközelebb eső szombaton rendezett balatonfüredi bálok, ahol a bálkirálynőt 1862 óta aranyalmával is jutalmazzák, hamar országos hírűvé lettek, a nemzeti öntudat zsinóros dolmányokban, gyöngyös pártákban is kifejezésre jutott.

Az egykoron neves személyiségeket Széchenyi Istvánt, Wesselényi Miklóst, Kossuth Lajost, Deák Ferencet, Vörösmarty Mihályt, Jókai Mórt, Blaha Lujzát

- vonzó mulatságok fénye a két világháború között kissé megkopott, reneszánszuk 1954-ben kezdődött. A színhely előbb a Balaton étterem volt, 1957-től pedig a felújított egykori Kúrszalon, a mai Anna Grand Hotel.