Országszerte károkat okoztak a viharok - videó

2019.07.28. 16:00

Országszerte több 100 helyszínre riasztották a tűzoltókat a hatalmas felhőszakadások és viharok miatt. 

A katasztrófavédelem tűzoltóegységeit kidőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez és vízszivattyúzásokhoz riasztották. A hatóságok a vasárnap délután érkezett vihar következtében keletkezett károkat próbálják felszámolni.

A legtöbb lakossági bejelentés Budapest, Debrecen, Gyula és Zalaegerszeg térségéből érkezett, ahol kidőlt fák, leszakadt vezetékek és vízzel elöltött pincehelyiségek  adnak munkát az egységeknek - írja Katasztrófavédelem.hu. 

Az alábbi felvétel a Pest megyei Dabason készült:

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel elmondta, hogy vasárnap 15 óráig közel 100 helyre riasztották a katasztrófavédelem munkatársait.

Kiemelte, hogy Gyula és Sarkad között fa dőlt a vasúti sínre, emiatt átmenetileg szünetel a vasúti közlekedés. 

Kitért arra is, hogy a szombati vihar miatt összesen 246 helyszínen kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, ebből 57 helyszínen a vizet kellett szivattyúzni, mert a hirtelen felgyülemlő csapadékvíz nem tudott elfolyni.

A többi beavatkozás a szél által kicsavart fákhoz volt köthető, illetve körülbelül 30 épületben keletkezett valamilyen kár, jellemzően a tetőszerkezetet bontatta meg a szél.

Nagy erővel csapott le a vihar vasárnap délután Békéscsaba térségére is, a tűzoltókat húsz percen belül több mint hetven helyszínre riasztották, többségében kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz, elöntött pincehelyiségekhez és megdőlt villanyoszlopokhoz - olvasható a katasztrófavédelem honlapján

Beszakadt egy családi ház tetőszerkezete a vasárnap esti vihar miatt a Hajdú-Bihar megyei Sáp Rákóczi utcájában.

Szupercella a Szabadság híd felett 2019. július 28-ánForrás: MTI/Balogh Zoltán

Késő este villám csapott egy ikerház tetőszerkezetébe Budapest XVI. kerületében,  a Templom utcában. A villámcsapás következtében a tető kigyulladt, és a tűzoltók kiérkezésére teljes terjedelmében égni kezdett. A tűzoltók hét vízsugárral kezdték meg a lángok oltását.

Felhőszakadás Zuglóban vasárnap éjszakaForrás: Origo

Vasárnap este tíz órakor még háromszázhatvan helyszínen dolgoztak a tűzoltók. Többnyire Pest megye, Bács-Kiskun megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Hajdú-Bihar megye és Békés megye területére riasztották őket, főleg kidőlt fák, letört faágak, leszakadt vezetékek, megrongált tetők és beázott pincehelyiségek miatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK