Brutálisan bánt a kutyájával egy nyergesújfalui nő

Vágólapra másolva!
Állatkínzás miatt emelt vádat egy nyergesújfalui nő ellen az Esztergomi Járási Ügyészség, mert 2018 nyarától 2019. év január elejéig nem gondoskodott a kutyájáról, emiatt az állat életveszélyes állapotba került, és a gyors orvosi ellátás mentette meg az életét. Ha bűnösnek találják, akár börtönbe is kerülhet a kutya gazdája. 
Vágólapra másolva!

2018 nyár elejétől 2019. január 7. napjáig a vádlott egy nyergesújfalun lévő telken, láncon tartotta a kutyáját. Nem biztosított neki megfelelő száraz és védett helyet, amely megvédte volna az időjárás viszontagságaitól, ezért

az állat bundája fagyott sárral és ürülékkel erősen szennyezett volt, a ráfagyott sártól pedig a farkát mozdítani sem tudta.

Mivel enni és inni sem adott neki, a kutya lesoványodott, és kiszáradt. Annyira gyenge volt, hogy nem tudott a sáros földről felállni. Az állat életét a gyors orvosi ellátás mentette meg, mivel már életveszélyes állapotban volt, "az elhullás szélén állt" - írta az Ügyészség.hu.

- írták, majd hozzátették, hogy ezzel az asszony megszegte az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény rendelkezéseit, mely szerint

az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni,

az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.

A szabadban tartott állatok számára pedig biztosítani kell olyan területet, illetve létesítményt, ahol azok veszély esetén, valamint az időjárás káros hatásaival és az egészségre ártalmas hatásokkal szemben védelmet találnak.

Az ügyészség a vádiratban indítványt tett arra, hogy a járásbíróság a büntetlen előéletű vádlottal szemben 1 év 7 hónap 15 nap, középmértéktől kisebb mértékben eltérő, felfüggesztett börtön fokozatú szabadságvesztést szabjon ki.