Gulyás Gergely: Megvan a bizalom Ursula von der Leyennel szemben

2019.07.31. 10:29

Gulyás Gergely a 140. Kormányinfón közölte, hogy megvan az előlegezett bizalom Ursula von der Leyennel, megválasztott európai bizottsági elnökkel szemben. Bízik benne, hogy az EU-n belüli ellentéteket nem mélyíteni, hanem megoldani próbálja majd. Kijelentette azt is: a távozó bizottság láthatóan az eddigi politikája bebetonozására törekszik a hátralévő néhány hónapjában, ez látszik abból is, hogy megtámadta azokat a magyar törvényeket, amelyek a migráció ellen hatnak. Jelentős előrelépés történt a foglalkoztatás területén Magyarországon, 2010-hez képest ma mintegy 850 ezerrel többen dolgoznak - mondta Gulyás, valamint többek között  beszámolt arról is, hogy megjelent az a kormányhatározat, amely 32 milliárd forintos többletet biztosít innovációs és kutatási célokra az akadémiai kutatóhálózat átalakításához kapcsolódva.

A kormány az utolsó nyári ülését tartotta, augusztus 21-én lesz a következő kormányülés – mondta Gulyás Gergely. A Miniszterelnökség vezetője közölte, hogy Orbán Viktor holnap Brüsszelben találkozik Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság megválasztott vezetőjével. A miniszter közölte, hogy megvan az előlegezett bizalom a megválasztott politikussal szemben. Bízik benne, hogy az EU-n belüli ellentéteket nem mélyíteni, hanem megoldani próbálja majd.

Gulyás a mostani Európai Bizottságról azt monda, hogy olyan magyar jogszabályok ellen indítottak támadást, amik a migráció ellen lépnek fel. Szólt arról is, hogy egy friss európai bírósági ítélet alapján visszaélésszerűen lehet majd menedékkérelmet szerezni.

Gulyás Gergely: 32 milliárddal jut több a kutatás-fejlesztésreForrás: MTI/Soós Lajos

Ennyivel jut több kutatás-fejlesztésre

Gulyás beszélt arról is, hogy nagyon kedvező, hogy tovább nőtt a foglalkoztatottság.  A 2010-es kormányváltás óta ma majdnem 850 ezerrel többen dolgoznak Magyarországon, mint akkor - tette hozzá. 

32 milliárddal többet fordít jövőre kutatás-fejlesztésre a magyar állam, ez az a pénz, amit az új kutatóhálózatok kapnak meg - mondta Gulyás Gergely. Már nem 60, hanem 90 nappal a lejárat előtt lehet igényelni új rokkantigazolvány-kártyát – jelentette be a miniszter. 

A magyar kormányt a korábbi ígérete is köti, hogy Trócsányi Lászlót jelöli az Európai Bizottságba - mondta egy kérdésre Gulyás.  Semmilyen érv nincsen arra, hogy Orbán Viktor megváltoztassa a korábbi döntését a hazai uniósbiztos-jelölttel kapcsolatban. 

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre elmondta, egy orosz polgári gépnek, amely fegyvereket szállított Magyarország légterében is, nem kell semmilyen engedélyezési eljárást kérnie. Ez a gép, mivel nem katonai volt, ezért nem kellett semmilyen engedélyt kérnie a magyar hatóságoktól – tette hozzá. Egyébként ez a gép átrepült Szlovákia és Lengyelország fölött is - mondta a miniszter.

Merkel már korábban jelezte a részvételi szándékát

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy Angela Merkel már korábban jelezte, hogy részt venne a Páneurópai Piknik 30. évfordulóján.

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre közölte, hogy 

Ő nem tudná ellátni a munkáját Teneriféről.  Mindezzel Tóbiás József volt MSZP-elnök ügyére utalt a miniszter.

Gulyás Gergely várhatóan 2019. szeptembere után nem lesz a Fidesz alelnökeForrás: MTI/Soós Lajos

50 százalék az esély az EPP-ben maradásra 

A cél, hogy Európának olyan kormánya legyen, amely Európa érdekében politizál majd – mondta Gulyás. Persze Von der Leyennek megvan minden joga ahhoz, hogy saját maga állítsa össze az új biztosi kollégiumot. 

A miniszter 50 százalék körüli esélyt ad annak, hogy a Fidesz az Európai Néppárt tagja marad. 

Gulyás Gergely bejelentette azt is, hogy a szeptemberi Fidesz-kongresszus után nem marad a párt alelnöke, mivel miniszteri pozíciót visel. A korábbi hagyományok szerint miniszterek nem lehetnek a Fidesz-alelnökei. 

Nem lesz több szennyvíziszapimport

Gulyás egy másik kérdésre kifejtette, hogy a kormányhivatalok nem fogják engedélyezni szennyvíziszap behozását a következő időszakban. Amint lejárnak a mostani koncessziók, azt követően nem lesz lehetőség importra – tette hozzá.

A Miniszterelnökség vezetője kifejtette, hogy semmilyen éheztetés nem zajlik a tranzitzónákban. A tranzitzónák nem zártak, mert azt bármikor el lehet hagyni – tette hozzá. Gulyás bízik benne, hogy a jövőben az új EB támogatni fogja az országot abban, hogy az unió határait védi az illegális migrációval szemben. Gulyás elmondta, hogy a következő hétéves uniós költségvetésben nem határmenedzsmentre kell fordítani a pénzt, hanem határvédelemre. Egy másik kérdésre a miniszter azt mondta, hogy sokkal súlyosabb problémák vannak a finnországi jogállami rendszerrel, mint a magyarral. El lehet képzelni mekkora hisztéria lenne abból, ha a kormány megszüntetné az alkotmánybíróságot, és helyette az Országgyűlés illetékes bizottsága döntene a különféle kérdésekben. 

Éles kritika a BA-nak

Gulyás a budapesti repülőtérrel kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, az az alapvető probléma, hogy bár Orbán Viktor már 2004-ben azt kérte a szocialista kormánytól, hogy ne adják el a repteret. Sajnos ezt a tanácsot nem fogadták meg, így a magyar államnak csak szabályozási eszköze van. Január 1-től a kormány betiltja a most is használatban lévő fapados terminált – tette hozzá.

A kormány a következő időszakban is rendszeresen tárgyal a repülőtér képviselőivel, hogy a felmerült problémákat minél előbb oldják meg. Szólt arról is, hogy pont azért fontos a választás, hogy ne kerüljön hatalomra olyan kabinet, amely eladja a stratégiai ágazatokat, mivel ezt követően az adott kabinet mozgástere teljesen beszűkül. A legjobb lenne, ha elmennének innen és eladnák a tulajdonukat – jelentette ki a miniszter egy másik kérdésre.

Lesz BMW-gyár DebrecenbenForrás: MTI/Soós Lajos

Megvalósul a debreceni BMW-gyár

Gulyás Gergely a tervezett gazdaságvédelmi akciótervről azt mondta, hogy azokban nem fog szerepelni olyan, ami a mostani családvédelmi akciótervet negatívan érintené. Az új terv azt fogja szolgálni, hogy a várható nyugat-európai gazdasági lassulást ki lehessen valamilyen mértékben küszöbölni. A debreceni BMW-gyár a korábbi tervek szerint fog megvalósulni – mondta egy másik kérdésre a miniszter.

A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre azt mondta, hogy a mindennapi életben nem akarnak semmilyen tanácsot adni az embereknek, de ezt nem jelenti azt, hogy ne lenne világképe. A kormánynak több kérdésben teljesen világos az álláspontja, és ezek mentén foglalkozik a családpolitikától az uniós politikáig mindennel.

Most nem lesz nemzeti konzultáció

Nem lesz nemzeti konzultáció a következő időszakban, így az önkormányzati választások előtt sem – mondta Gulyás Gergely egy másik kérdésre. Jelenleg is zajlik a Hableány tragédiájának a vizsgálata, így nem akar semmilyen előzetes követeztetést levonni a kormány – mondta a miniszter.

Közel 600 millió forintot fordít a kabinet a schengeni határon lévő egykori átkelők felújítására. 

Mintegy a műtők kétharmada légkondícionált, de ahol nyáron műtenek, ott minden műtőnek légkondícionáltnak kell lennie - mondta a miniszter. Műtök nem lehetnek nem légkondícionáltak, az ország gazdasági lehetőségei lehetővé teszik, hogy ezt a problémát megoldják - hangsúlyozta Gulyás. 

Gulyás: A gazdasági növekedés jobb mint látjukForrás: MTI/Soós Lajos

Német kapcsolatok

2017-ben döntött a kormány arról, hogy egy logisztikai központ épüljön Zalaegerszegen, aminek egyik fő eleme egy konténeres központ lesz. Jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely szerint egy esetleges CDU-Zöldek-koalíció esetében a német vállalatvezetők lényegesen könnyebben jönnének a térségünkben, mint egy másfajta felállás esetén.

A Fidesznek csak a CDU-CSU-val van esélye fenntartani egy kiegyensúlyozott kapcsolatot, és ugyanez igaz fordítva is.  

Tartható a kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás

Gulyás Gergely az adófeltöltés könnyítésével kapcsolatban azt mondta, hogy ezért nem módosítják a költségvetést, mert még nem látják az évet, októberben igen. A gazdasági növekedés jobb, mint látjuk. Ma minden jel azt mutatja, a kiegyensúlyozott költségvetési gazdálkodás tartható - tette hozzá. 

A Miniszterelnökség vezetője egy kérdésre azt mondta, hogy a Jobbikot nem lehet besorolni semmilyen politikai oldalra, mert, ha be lehetne, akkor az bármilyen elvet feltételezne a részükről.

Gulyás arról is beszélt, a magyar kormánnyal szemben van egy engesztelhetetlen gyűlölet. Azon országokban fogalmazódnak meg éles kritikák a magyar kormánnyal szemben, ahol nagyon erős támadások érik a helyi zsidó közösségeket, míg itthon erről nem lehet beszélni – tette hozzá.

Gulyás Gergely szerint a nyugat-európai országokban teljesen érthetőek a migrációs feszültségek, és Magyarország pont ezért nem lépett arra az útra.