Az Állami Számvevőszék vizsgálatot indíthat Zugló átláthatatlan pénzügyi helyzete miatt - írta a Magyar Nemzet. A kerületben már egy hónapja ingyen kéne parkolniuk a helyi lakóknak, mégsem tesz semmit a hetek óta elérhetetlen alkalmatlan polgármester, Karácsony Gergely, aki egyébként az egyik résztvevője a szánalmas ellenzéki roncsderbinek Budapesten. 

A közérdekű ügyekben tett feljelentéseiről ismert Tényi István július elején fordult a kormányhivatalhoz azzal a kéréssel, hogy kezdeményezze a Karácsony Gergely vezette Zugló önkormányzatának gazdálkodását érintő vizsgálatot. Az ÁSZ a 2018–2019. évekre vonatkozóan a XIV. kerületi önkormányzatnál és annak gazdasági társaságainál még nem végzett ellenőrzést, így a kerület és az elmúlt hetekben, hónapokban kirobbant botrányokban – gyanús pénzmozgások, szerződések – érintett zuglói cégek átvilágítása még hátravan. 

Teljes a káosz Zuglóban, Karácsony pedig eltűntForrás: MTI/Balogh Zoltán

A botrányos ügyek közül kiemelkedik a parkolási rendszer, amelyben teljes fejetlenség tapasztalható. Bár néhány hete Zuglónak kell működtetnie a napi egymillió forint veszteséget okozó, kerületi fizetős rendszert, a Karácsony vezette önkormányzat semmiféle tájékoztatást nem adott ki ezzel kapcsolatban. 

Sőt, ahogy önkormányzati hatáskörbe került a parkolás, Karácsony Gergely és jegyzője, Papp Imre városházi kollégáik számára is elérhetetlenné váltak. Ráadásul július 15-én többhetes igazgatási szünet kezdődött, amelynek ideje alatt a lakosok senkihez sem tudnak fordulni kérdéseikkel.

Napi szinten keletkezik a veszteség

Rozgonyi Zoltán, a kerület fideszes alpolgármestere a Magyar Nemzetnek nyilatkozva korábban felháborítónak nevezte, hogy már több mint egy hónapja ingyen kellene parkolniuk a zuglóiaknak a kerület egész területén egy érvényes képviselő-testületi döntés szerint, ám azt máig nem hajtották végre. Így a zuglóiak továbbra is dobálják a pénzüket a pénznyelő automatákba, tovább támogatva azt a veszteséget, ami minden nap keletkezik a parkolás kapcsán - hívta fel a figyelmet az alpolgármester.

A múlt hónapban az Országgyűlésben az azonnali kérdések órájában is téma volt a zuglói helyzet, Zsigmond Barna Pál (Fidesz) felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a kerület önkormányzata másfél milliárd forinttal költekezik túl, miközben a tavalyi bevételei 3,5 milliárd forinttal maradnak el a tervezettől.