Lényegében megszűnik a repülőgépek okozta éjszakai zajterhelés Budapesten

2019.08.01. 12:59

Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtöki sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy a jogszabályi változásoknak köszönhetően éjfél és reggel öt óra között, a mélyalvási időszakban szinte teljesen megszűnik a repülőgép-forgalom Budapest felett, a Liszt Ferenc repülőtéren tervezetten nem szállhatnak fel és le repülőgépek.

A korlátozáshoz szükséges jogszabály-módosítások részben már életbe léptek, részben a legközelebbi jövőben életbe lépnek  - mondta Tarlós István.

Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszterForrás: MTI/Illyés Tibor

Kifejtette, hogy ötről tíz csomóra emelték a le- és felszálláskor megengedett hátszél erősségét, a főváros felett kényszerűen végrehajtott éjszakai repülésekért akár 1000 eurós bírságot is kiszabhatnak, továbbá a zajmérési helyek számát az eddigi hatról tizenháromra növelik.  Mindezek következtében az eredmény az lesz, hogy a mélyalvás időszakában gyakorlatilag Budapest felett a repülések megszűnnek - fogalmazott a főpolgármester.

Palkovics László elmondta, az intézkedések azt szolgálják, hogy az éjszakai repülési műveletek számát nullára csökkentsék. A hátszélre vonatkozó szabályváltozásoknak köszönhetően a jelenleginél több repülőgép közlekedhet a gyéren vagy egyáltalán nem lakott délkeleti irányba, illetve irányból.