Szili: Az EU nem foglalkozik az őshonos kisebbségek ügyeivel

Vágólapra másolva!
Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, az autonómia ügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában nemzetpolitikáról, a kisebbségek védelméről és a baloldalról beszélt.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnöki megbízott a munkája kapcsán felmerült kérdésre, mely szerint az Európai Unió mennyire kéri számon a tagállamoktól az őshonos kisebbségek védelmét elmondta, a közösség mindig megvizsgálja a kisebbségek védelmének a helyzetét egy belépni kívánó országnál, azaz ez az egyik feltétele a tagságnak. Azonban – tette hozzá, az sajnálatosan érdekes, hogy az EU ezen túl az őshonos kisebbségek ügyével egyáltalán nem foglalkozik, olyannyira, hogy nemrégiben egy vita is volt arról, miért kéri számon Magyarország a közösséget ennek kapcsán, hiszen erről neki nincs mandátuma. Szili Katalin ezzel szemben azt fejtette ki, az EU-nak arra van mandátuma, amit saját magának kreál. Ráadásul az Európai Parlament ezt a kérdést eltolja magától és az Európa Tanácsra bízza, amelyik testület csupán ajánlásokat tehet, az is igaz voltak különböző magyar kezdeményezések ilyen irányban.

Az EP is megfogalmazott kisebbségvédelmi javaslatokat, de ezek elsősorban általában foglalkoztak a témával, nem külön kiemelve az őshonso kisebbségeket. A politikus emlékeztetet rá, nemrégiben írt egy cikket, amiben kitáért arra, hogy az EP nemrégiben hozott egy határozatot március 25-én, amelyben az afrikai származású emberek alapvető jogait taglalta. A cikkben azt szögezte le, hogy nagyon jónak tartaná, ha a közösség ezt a módszert az őshonos kisebbségekre is alkalmazná. Az említett határozatban szerepelnek egyéni és kollektív jogok, szociális jogo, de megtalálható a diszkrimináció-ellenesség is, véleménye szerint ezt a módszert például Magyarország is felhozhatná pont az őshonos kisebbségek védelmében.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.