Bakondi György: A magyar kormány nyílt politikát szeretne

Vágólapra másolva!
Dr. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a határok védelméről, a migrációs politika helyzetéről, az európai közösség felelősségéről.
Vágólapra másolva!

A főtanácsadó elmondta, a mostani nyári időszakban általában növekedés tapasztalható a magyar határon a migránsok részéről, különösen érdekes, hogy miként alakul a három fő európai útvonal terheltsége. Ezek közül a balkáni útvonal, azon belül a Bosznián át Horvátországba, Szlovéniába, Olaszországba tartó szakasz a főbb irány, a magyarországit mellékiránynak lehet nevezni. Itt egyébként Bakondi György szerint lehet tapasztalni a schengeni határt akár erőszakkal átlépni kívánókat, több mint hatezren tettek kísérletet a magyar határ illegális átlépésére, a legtöbbször csoportosan, embercsempészek támogatásával.

Arra a kérdésre, hogy mi a jogállása azoknak a menekülteknek, akik a Földközi-tengeren hánykolódnak lélekvesztőkön, majd megtalálja őket egy cvil szervezet hajója, amelyik fel is veszi az embereket. A főtanácsadó megjegyezte, ezek az emberek túlnyomó többsége Afrikából a jobb élet reményében tartanak Európa irányába, Líbián, Tunézián, Marokkón keresztül. Az embercsempészek azt teszik általában, hogy kiviszik a menekülteket a nyílt vízre, ott átteszik őket gumicsónakokba, majd értesítik a mentőhajókat. Jogilag az a furcsa helyzet áll elő – tette hozzá Bakondi György, hogy igyekeznek összemosni a politikai menekültek ügyét.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.