Orbán Balázs: A környezetvédelem nem a baloldal kiváltsága!

2019.08.02. 13:11

Nagyon fontos írás jelent a precedens.mandiner felületén Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettesének tollából a jobboldal és a zöldpolitika kapcsolatáról. A konzervatív politikus azt mondja, a környezetvédelem nem a baloldali-zöld pártok privilégiuma, így ezt vissza kell venni tőlük.

Mint ismert, a különböző társadalmakban mélyen el van hintve, hogy a környezetvédelem a balliberálisok, és a zöld pártok privilégiumává vált, amihez semmi köze nincs, és nem is lehet a jobboldalnak. Erre a berögződésre kívánt reagálni írásában Orbán Balázs, aki gondolatmenetének elején leszögezte, az éghajlat-változás problémája valóban létezik,  ennek képviselete viszont nem képezhet önös politikai célokat. Szerinte a tények azt mutatják, hogy 

  • a Föld légkörének átlagos hőmérséklete növekszik,
  • nem kérdőjelezhető meg, hogy az emberi tevékenység a folyamatban szerepet játszik,
  • a változások ténye egyre nyilvánvalóbb, 
  • a változó éghajlati körülményekre valamiképpen reagálni kell.

A politikus úgy látja, mivel az éghajlatváltozás kérdése egyre több embert foglalkoztat, így az egyre inkább közéleti témává válik majd, amire valamiképpen reflektálnia kell a konzervatív oldalnak. Szerinte nehéz egyértelmű választ adni arra, miért vált mára a klímaváltozás elsősorban a baloldali pártok ügyévé, abban viszont biztos, hogy 

nincs jó kezekben a környezetvédelem a globalista, baloldali térfélen.

Erre öt, meggyőző érvet hozott, amit pontokba szedve fogalmazott meg. 

  1. Kívül zöld, belül vörös - "szakpolitikai kérdéseket a zöld politikai ernyője alá vonva sajátít ki a baloldal";
  2. Kontraproduktív és/vagy hatástalan intézkedések - úgy látja, hatástalanok a baloldali zöld megközelítések, így többek között a környezetvédelem ügyét előmozdítani hivatott nemzetközi egyezmények
  3. A megvalósult baloldal sosem volt környezetbarát - álláspontja szerint a baloldal történelmileg is meglehetősen távol áll a zöld gondolattól, szocialista rendszerek gazdasága óriási környezeti károkat hagyott maga mögött (csernobili atomkatasztrófa vagy az Aral-tó kiszáradása)
  4. A globalizáció nem lehet környezetbarát - Orbán a két fogalom közötti ellentmondásra hívta fel a figyelmet,szerinte a gazdasági liberalizáció és a globalizáció nem hozta magával a környezetvédelmi előírások terjedését és szigorodását.
  5. Képmutató életmód, melynek árát mások fizetikegy tanulmányra hivatkozva arról írt, hogy a klasszikus baloldali-liberális, "zöld-tudatos” nagyvárosi lakó archetípusát leképző kulturális közeg saját magának tulajdonított értékei és tényleges életmódja között óriási különbség van. 

Nemcsak a baloldali-liberális-zöld pártok Janus-arcuságával foglalkozott írásában, hanem azzal is, a környezetvédelem miért (is) a jobboldal ügye. Történelmi példákkal támasztotta alá, hogy a konzervatív politika elemi része a környezetvédelemről és a zöldpolitikáról való gondolkodás. Éppen ezért Orbán kimondta a kulcsmondatot:

a konzervatívoknak vissza kell venniük a zöldpolitikát a baloldaltól, 

akiknek továbbra sem szabad hagyniuk, hogy a baloldal továbbra is monopolizálja a környezetvédelem és a zöldpolitika ügyét. "A történelmi tapasztalat ugyanis azt tanítja nekünk, hogy szemben a zöld ügyet csak álcaként lobogtató baloldallal, a konzervativizmus értelmesen és eredményesen tud hozzájárulni természeti környezetünk megóvásához." - összegzett írásának végén a Miniszterelnökség miniszterhelyettese. 

A teljes írást erre a linkre kattintva tudja elolvasni!