Miután egyértelművé vált, hogy José Alberto Alves Pereira közreműködésével komoly pénzügyi visszaélések történtek a portugál Szocialista Párt uniós delegációjában az előző ciklusban, az S&D frakcióban helyet foglaló képviselők könyvvizsgálókat bíztak meg azzal, vizsgálják ki az állítólagos pénzügyi manővereket. Egy 369 ezer eurós "eltérítési", és egy 914 eurós "adócsalási" ügyben is komoly szerepet tölthetett be Gyurcsányné beosztottja. Mint megírtuk: Gyurcsányné egy korrupt portugál uniós bürokratát alkalmaz asszisztensnek Brüsszelben. Miután megírtuk, a Demokratikus Koalíció közleményt adott ki és megköszönte az Origónak, hogy megírtuk alkalmazottjuk előéletét. Azt állították, hogy ők nem tudtak erről és szeptember 2-án lejáró szerződését nem újítják meg. A V4NA nemzetközi hírügynökség ezután kiderítette, hogy azért alkalmazhatták a korrupt portugál tisztviselőt, mert néhány hónap szolgálati idő hiányzik neki, hogy uniós nyugdíja legyen. Úgy tudjuk, ha szeptember elejéig munkát kap, akkor uniós nyugdíja is lesz. Ifj. Lomnici Zoltán szerint mindez felveti a nyugdíjcsalás gyanúját. Továbbra is kérdés: kapott-e és ha igen, mit Gyurcsányné cserébe azért a portugál szocialistáktól, hogy lebukott, korrupt emberüket alkalmazta. És összefüggésben lehet-e mindez azzal, hogy Gyurcsányné lett az európai szocialisták EP-alelnök-jelöltje.

A Demokratikus Koalíció közleményben mondott köszönetet az Origónak, amiért felhívtuk figyelmüket arra, hogy európai parlamenti képviselőjük, Gyurcsány Ferenc felesége egy korrupt portugál tisztviselőt alkalmaz. Bár a párt egyúttal ígéretet tett arra, hogy "megteszik a szükséges jogi lépéseket", ebben eddig nem történt előremutató lépés, ugyanis az irdatlan pénzeket jogellenesen zsebre vágó José Alberto Alves Pereira még mindig Gyurcsányné akkreditált asszisztense. Van azonban egy kifejezetten jó hírünk a DK számára: olyan részleteket teszünk közzé a korrupciós botránnyal kapcsolatban, amelyért feltehetően ismét járni fog a köszönet.

Egy pénzügyi maffia táskahordozója volt Gyurcsányné asszisztense

Az Observador, miután megírta, hogy Alves Pereira a portugál Szocialista Párt (PS) európai parlamenti küldöttségének volt tanácsadójaként mintegy 20 ezer eurót lopott el a parlamenti látogatóktól az előző uniós ciklusban (2014-2015 környékén), és emiatt nyomozás indult ellene hazájában, további érdekes részleteket hozott nyilvánosságra az ügyben. A lap májusi cikkében arról számolt be, hogy a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) frakciójához tartozó uniós képviselők könyvvizsgálókat bíztak meg azzal, vizsgálják meg a portugál tanácsadó állítólagos pénzügyi manővereit. A vizsgálat során arra jutottak, sokkal nagyobb visszaélések történtek, mint azt korábban gondolni lehetett volna.

Összességében a következőket állapították meg:

  1. 2014 és 2016 között mintegy 369 ezer euró tűnt el.
  2. a könyvvizsgálók jelentésükben nemcsak az S&D csoporthoz tartozó portugál Szocialista Párt (PS) pénzügyi fejetlenségéről számoltak be, hanem a 100 000 eurót meghaladó készpénzforgalomról is. 
  3. megállapították továbbá, hogy azok az utazási irodák, amelyek a portugál szocialistákkal voltak összeköttetésben, nem állítottak ki számlákat ebben az időszakban. Ezzel a módszerrel a közel három év alatt nagyságrendileg 914 ezer eurónak veszett nyoma 

Az Observador kifogásolta, hogy a vizsgálat csak a 2014 szeptembere és a 2016. december 31-e közötti időszakra terjedt ki, annak ellenére, hogy a lap szerint a portugál szocialisták a 2000-es évek vége óta jogellenesen használták fel az uniós pénzeket. Akárhogy is volt, az mindenesetre biztos, hogy az auditorok komoly szabálytalanságokat tártak fel jelentésükben, három csomópont köré rendezve azokat.

Forrás: Facebook

Az euró útja

Első körben azt állapították meg, hogy egyáltalán nem stimmelt a PS-nek a portugál szocialista képviselők meghívására az Európai Parlamentbe érkező látogatók támogatásával kapcsolatos pénzügyi gyakorlata. Mint ismert, ez nem számít ismeretlen terepnek az uniós politikában, a műfaj nagymestere eddig Elmar Brok, CDU-s képviselő, Angela Merkel német kancellár bizalmasa volt, aki éppen a látogatói pénzekkel való bűvészkedése miatt bukott ki az európai döntéshozásból. Brok azonban kispályás volt Gyurcsányné asszisztenséhez képest, aki ipari mennyiségben hamisította a szerződéseket, kulcsszerepet vállalva a korrupciós botrányban. Az Observador pontról pontra levezette, hogyan szedte ki a pénzt Alves Pereira a rendszerből. "Először is a valós összegekkel ki kell tölteni egy hivatalos EP-formanyomtatványt, hogy ezzel igazolva legyen az odaítélt támogatás teljes összege (ezt "Regie D'Avances Visiteurs"-nek, más néven "sárga levélnek" is nevezik). Majd a második szakaszban meg kell hamisítani a másolatot, amelyet letétbe kell helyezni a portugál delegációnál, és el kell küldeni az S&D-csoportnak" - vázolta a portál a trükk alapjait, amit pontokba szedve ki is bontott. A volt tanácsadó

  1. az úgynevezett sárga levél letétbe helyezett és megküldött másolatát meghamisította: csökkentette a ténylegesen kifizetett támogatás teljes összegét;
  2. magyarán a PS-t és az S&D-t is fals számokról tájékoztatta: például azt mondta, hogy 100-at fizettek ki, amikor valójában 200-at.
  3. a különbséget pedig ilyen-olyan módon korrigálta.

A könyvvizsgálók arra jutottak, hogy az EP-ben bemutatott dokumentumokban ("Régie d'avances") és a portugál delegációnál letétbe helyezett másolatokban foglalt számok között 25 484,32 euró volt a különbség. Tehát ez az az összeg nem szerepelt az PS-nél lévő szerződésekben, így az minden akadály nélkül akár Alves Pereira zsebébe vándorolhatott. A számok nyelvén ez a következőt jelentette: a portugál szocialisták 583 140,48 eurónyi uniós pénzt kaptak a parlamenti látogatásokra, amelyből  Alves Pereira mindössze 557 656,62 eurót számolt el a portugál delegáció számláin. 2014 és 2015 között összesen 48 ilyen eseményre került sor, állítólag a portugál tanácsadó 12 látogatásból egész pontosan 18 148, 27 eurót "térített el". Az Observador ezután egy konkrét példán keresztül ismertette Alves Pereira módszerét. Amikor 2014 novemberében Ana Gomes, volt európai parlamenti képviselő (PS) 26 választópolgárt fogadott, először kitöltötte a formanyomtatványt arról, hogy szeretné megkapni a készpénzjuttatás teljes összegét (összesen 12 161, 24 eurót), kiemelve, hogy nem banki átutalással. Miután a látogatócsoport visszatért Lisszabonba, Gyurcsányné segítője kitöltötte az "EP látogatók utazási jelentését" a szocialista delegáció és az S&D-képviselőcsoport számára, ahol már módosított számokat közölt. Ahogy az a lenti dokumentumon látható, hirtelenjében

  • a Lisszabon-Brüsszel távolság 2043 kilométerről 1964 kilométerre változott;
  • ezzel párhuzamosan a költségek látogatónként 367,74 euróról 353,60 euróra módosultak;
  • a támogatás teljes összege így 9 561,24 euróról 9 193,50 euróra csökkent;
  • vagyis a két dokumentumban szereplő összeg összesen 467,74 euróban különbözik egymástól.

A BV 1227. számú dokumentum eredeti példánya:

Forrás: Observador

A BV 1227. számú dokumentum hamisított példánya:

Forrás: Observador

Adóelkerülés egy belga utazási irodán keresztül

Nemcsak az ez volt az egyetlen csalás a szövevényes ügyben. Az Observador szerint fontos szál volt a történetben a "Voyage Plus" elnevezésű belga utazási iroda, amellyel a portugál Szocialista Párt uniós küldöttsége együtt dolgozott - az 1999 óta Brüsszelben tevékenykedő Alves Pereira tanácsára. A lap szerint a korrupt és bukott tanácsadó

mesterségesen növelhette az utazási iroda költségeit

annak érdekében, hogy fedezze pénzügyi manővereit. Az auditorok vizsgálódásuk során felvették a kapcsolatot a Voyage Plus alkalmazottaival, akik arról számoltak be, hogy nem állítottak ki számlákat, mivel "José Alberto Alves Pereira ezt nem kérte tőlük." A dolog már csak azért is aggályos, mert a PS uniós küldöttsége összesen mintegy 914 ezer eurót fizetett 2014 szeptembere és 2016. december 31-e között a Voyage Plus-nak - mint kiderült, számlák kiállítása nélkül. Az Observador dokumentumokkal alátámasztva mutatta meg, hogyan machinálták az utazás iroda költéseit: a Voyages Plus által Alves Pereira-nak küldött, eredeti emailben teljesen más összeg szerepelt, mint a portugál szocialista delegáció által meghamisítottban.

Az eredeti levélben még 8 658, 75 euró szerepelt:

Forrás: observador

A módosítottban már 9 158, 75 euró volt feltüntetve:

Forrás: Observador

Készpénzben ment a szocialista buli

A könyvvizsgálók által feltárt pénzügyi szabálytalanságok harmadik csoportja a "készpénzezés" volt, amelynek állítólag José Alberto Alves Pereira volt a központi szereplője a portugál szocialista delegációban. Erre egészen 2016. december 31-ig volt lehetőségük, ugyanis eddig az időpontig az Európai Parlament szabályai egyes uniós szereplőknek megengedték, hogy készpénzben bonyolítsák le ügyleteiket. Ezután viszont kötelező lett a banki átutalással történő fizetés, nem véletlen, hogy a portugál szocialisták pénzügyi visszaéléseire ezt megelőzően került sor.