A hétvégén rendezik a Hungaroring a Forma-1 Magyar Nagydíját. A futam helyszínén Palkovics László innovációs és technológiai miniszter is részt vett, ahol a verseny előtt találkozott Chase Careyvel, a Forma-1 első emberével.

A miniszter és Carey pálya fejlesztéséről is tárgyalt. Palkovics emlékeztetett, hogy a Hungaroring 1986-ban épült az akkori szabványoknak megfelelően, de a jelenlegi menedzsment minden évben hozzátesz valamint a körülmények javításához.

Ütemezett fejlesztési tervre van szükség, amely arról is szól, hogyan tudjuk a versenypályát és környezetét lényegesebben attraktívabbá tenni. Ebben a pillanatban úgy látom, ezzel nincs probléma. Ahol több mint százezer látogató megjelenik, az bizonyára egy jól szervezett verseny - nyilatkozta.

A miniszter úgy fogalmazott, az a tapasztalat és tudás, amivel a mogyoródi versenyt szervezik, többet nyom a latba, mint azok az esetleges hiányosságok, amelyek egy régebbi pálya esetén adottak.
Idén is voltak változások, de szeretnénk még nagyobbakat - mondta Palkovics László, aki szerint a közeljövőben további lelátórészek válhatnak fedetté.

Hangsúlyozta, vannak a pályának olyan fejlesztési igényei, amelyek a technológiával kapcsolatosak. Példaként említette, hogy az 5G-s mobilszolgáltatáshoz szükséges frekvenciasávok értékesítésére vonatkozó pályázat eredményeit októberig kihirdetik, ez pedig kiváló lehetőség arra, hogy élvezhetőbbé tegyék a Forma-1-et is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Bártfai-Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezelésért felelős tárca nélküli miniszter, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Schmitt Pál volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) korábbi vezetője, tiszteletbeli elnöke a Forma-1-es Magyar Nagydíj futama előtt a Hungaroringen 2019. augusztus 4-énForrás: MTI/Balogh Zoltán

Mindez lehetőséget biztosít, hogy olyan kamerákat telepítsünk, amelyekre rá lehet kapcsolódni, és a pályán valós időben mindenki a saját készülékén nézhesse az eseményeket - magyarázta.

A politikus hozzátette, a főépülettel kapcsolatban több megvalósíthatósági tanulmány is van, mert már nem felel meg a mai kor követelményeinek.
Az átépítése szerintem nem jó opció, de nem szeretnék ennyire előreszaladni, ezt majd a szakemberek eldöntik - szögezte le, majd hozzátette, minden adott ahhoz, hogy a kormány október végén egy átgondolt stratégiát tudjon elfogadni, ezt készítik elő jelenleg is.

Palkovics László közölte, még nem tárgyaltak Chase Careyvel a Magyar Nagydíj szerződéséről, hiszen az 2026-ig szól, de a magyar kormány és az F1 kereskedelmi jogait birtokló Liberty Media részéről is megvan az elhatározás a későbbi hosszabbításról. Hangsúlyozta, a szakág amerikai vezetése olyan célokat tűzött ki, hogy a Forma-1-et a fenntarthatóság segítségével közelebb vigyék az emberekhez, és ebben a magyar fél maximálisan partner.