Senki nem darálta be az MTA-t Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Magyar Hírlapnak nyilatkozó elnöke szerint, aki ugyanakkor úgy látja, szigorítani és egyértelműsíteni kell az elvárásokat a kutatókkal szemben.

Tudom, méhkaptárba dugtam a fejem, ám az, hogy a tudományban eddig nem túl nagy eredményeket felmutató,  annál nagyobb öntudattal rendelkező emberek kvázi halállal fenyegetnek, inkább csak növeli a munkakedvemet – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Maróth Miklós akadémikus, akit öt évre nevezett ki az MTA-ról leválasztott kutatóintézeteket tömörítő Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot irányító testület elnökének Orbán Viktor miniszterelnök Lovász László MTA-elnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter konszenzusos javaslata alapján.

Maróth a lap kérdésére válaszul kifejtette, hogy a kormányzatban tudatosult, hogy a magyar tudomány vezető szerepe megingott a térségben. Elkezdtünk lecsúszni. Ezzel párosult az a felismerés, hogy az Akadémia állami támogatásán lényegesen, nominálisan nem módosítottak a rendszerváltoztatás óta. Jellemzően egyébként a baloldali kormányok inkább elvettek belőle, a polgári kabinetek pedig hozzáadtak.  Az akadémikus, az MTA volt alelnöke arra is emlékeztetett, hogy Kóka János lényegében fel akarta számolni,  Horváth Ágnes egészségügyi miniszter pedig az innovációt kérte számon az Akadémián. A jelenlegi kormány most jelentősen megemelte a támogatást, cserébe azt várta el, hogy ne lyukas hordóba öntse a vizet. Ez abszolút legitim kívánság  – hangsúlyozta.

Maróth MiklósForrás: MTI/Kovács Tamás

Maróth Miklós kifejtette, hogy nem tudja értelmezni azokat a megjegyzéseket, amelyek szerint a kormány „bedarálta" az akadémiát, minthogy az MTA áll, ahogy az intézeti hálózat is sértetlen, csak a szervezeti forma változott meg. Kétségtelen, az Akadémia ennek nyomán kénytelen újraértelmezni a szerepét, illetve visszatérni az eredeti küldetéséhez. Ebben azonban inkább lehetőséget kellene látni. 

A jövővel kapcsolatban a frissen kinevezett elnök azt mondta a Magyar Hírlapnak, hogy a kutatás töretlenül folytatódik az intézetekben, az ott dolgozók keveset fognak érezni a változásból. 

Meggyőződésem ugyanakkor, hogy a munkát szigorúbban számon kell kérni, mint eddig, egyértelműsítve a követelményrendszert. 

A kutatás szabadsága azonban nem sérülhet.   

Végül Maróth Miklós rámutatott, hogy nem távoznak tömegesen külföldre a fiatal kutatók. Tömeges elvándorlásról nincsen szó, hiába hangoztak el erre vonatkozóan bizonyos jóslatok. Jómagam támogatom a külföldi tapasztalatszerzést, sőt, minden érintettet erre buzdítok. Egyúttal arra is, hogy utána jöjjenek haza, folytassák itthon a kutatást.