Nyugdíjcsalás gyanúja merül fel Gyurcsányné portugál asszisztensének alkalmazásánál

Dobrev Klára; Gyurcsány Ferenc
Budapest, 2018. január 27. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke feleségével, Dobrev Klárával a 14. évértékelő beszéde után 2018. január 27-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Senki nem tudta a Demokratikus Koalícióban (DK), hogy európai parlamenti alelnökük egy hazájában hivatali visszaéléssel gyanúsított portugál asszisztenst alkalmazott José Alberto Alves Pereira személyében – ezt a nehezen hihető közleményt adta ki a DK, miután az Origo kiderítette: EP-alelnökük, Gyurcsány Ferenc felesége egy lebukott, korrupt portugál asszisztenst dolgoztat. A V4NA nemzetközi hírügynökség által megkérdezett jogi szakértő szerint felmerülhet a nyugellátással kapcsolatos csalás gyanúja is. Az Observador portugál újság szerint ugyanis azért alkalmazhatták Pereirát néhány hónapra, hogy a tisztviselőnek éppen meglegyen az uniós nyugdíjhoz előírt szolgálati jogviszonya - írja a V4NA nemzetközi hírügynökség. Továbbra is kérdés: kapott-e valamit cserébe Gyurcsányné a portugál szocialistáktól, és ha igen, mit, hogy korrupt képviselőjüket alkalmazta, és vajon összefüggésben lehet-e azzal, hogy az európai szocialisták Gyurcsánynét EP-alelnöknek jelölték?
Vágólapra másolva!

Az Origo írta meg, hogy az európai szocialisták (S&D) által jelölt európai parlamenti alelnök, a bukott magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc felesége egy hazájában közel egymillió eurós csalás miatt eljárás alatt álló portugál EP-tisztviselőt alkalmazott asszisztensként.

Az Observador portugál újság szerint a feltűnően gyanús alkalmazás oka az lehet, hogy ily módon biztosítsanak uniós nyugdíjat a korrupciós üggyel meggyanúsított José Alberto Alves Pereirának. A korábban a szocialista EP-frakció portugál képviselőinek asszisztenseként szolgálatot teljesítő férfi ugyanis 1999 óta áll uniós alkalmazásban. Mivel azonban az Európa Tanács vonatkozó rendelete (723/2004/EK) csak a 2009-es EP-ciklus kezdetétől biztosítja az uniós parlamenti alkalmazottak számára a 10 év szolgálat után járó uniós nyugdíjat, arra Pereira csak akkor jogosult, ha a mostani ciklus elején is folytatódik a szolgálata.

Az asszisztens szerződését viszont most nem hosszabbította meg a portugál szocialista párt, vagyis Pereirának hiányzott néhány hónap szolgálati viszonya a nyugdíjjogosultság eléréséhez. Azzal viszont, hogy Gyurcsányné alkalmazta a korrupt portugál uniós bürokratát, biztosította számára az uniós nyugdíjat.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke feleségével Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Demokratikus Koalíció ugyanakkor állítja: nem tudtak arról, hogy milyen üggyel gyanúsítják Pereirát Portugáliában. Megköszönték az Origónak, hogy kinyomozták portugál asszisztensük múltját, és azt írták, hogy így nem fogják meghosszabbítani a portugál bürokrata szeptember 2-án lejáró szerződését.

Csakhogy: Pereirának információnk szerint éppen elegendő szeptember 1-jéig dolgozni, akkor meglesz a nyugdíja.

Az is meglepő, hogy azzal magyarázták, miért vettek fel egy portugál, két olasz és egy görög állampolgárságú (!) munkatársat, hogy „a korábbi német frakcióvezetést váltó spanyol frakcióvezetés és a mögötte álló déli tagállamok képviselőinek politikáját jobban megértsék”.

Nagyon hihető ez a magyarázat, az meg különösen, hogy míg Bordács Bálint, az Origo politikai újságírója néhány nap alatt ki tudta nyomozni Pereira zavaros múltját, Gyurcsánynénak és népes asszisztenciájának ez május óta sem sikerült. Viszont az Origo cikke megjelenése után már néhány órával kész is volt a közlemény, elismertek mindent, és persze tagadták, hogy tudtak róla.

A V4NA-nak nyilatkozó magyar jogi szakértő, ifj. Lomnici Zoltán szerint: ha mégis bebizonyosodik, hogy a DK vezetése tisztában volt José Alberto Alves Pereira előéletével, és alkalmazásának célja valóban a nyugdíjellátás biztosítása volt, akkor az felveti a csalás gyanúját.

„Az Európai Tanács 723/2004/EK rendeletét kijátszó bármiféle magatartás az Európai Unióban büntetendő. Magyarországon is, aki társadalombiztosítási ellátás, vagy az államháztartás alrendszereiből jogszabály alapján természetes személy részére nyújtható pénzbeli vagy természetbeni juttatás megszerzése vagy megtartása céljából mást tévedésbe ejt, tévedésben tart, vagy a valós tényt elhallgatja, és ezzel kárt okoz, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha egy uniós hivatalnok alkalmazásának törvényi vagy etikai korlátai vannak, és ennek ellenére a szabályok kijátszásával alkalmazzák az érintettet, a munkáltató a fentiek szerint bűnsegédként követheti el a nyugellátással kapcsolatos csalási magatartást", mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Az üggyel kapcsolatban kérdéseket küldött a V4NA nemzetközi hírügynökség a Demokratikus Koalíciónak. Válaszuk megérkezése esetén az újabb fejleményekről beszámolunk, miközben a V4NA keresi természetesen José Alberto Alves Pereirát is.