Újabb fordulat a dunai hajókatasztrófa ügyében

Hableány kiemelése, Duna, Hajóbaleset, 2019.06.11.
A Hableány sétahajó kiemelése a Dunából 2019 június 11-én.
Vágólapra másolva!
Hamis tanúzás, hamis vád és segítségnyújtás elmulasztása miatt tett feljelentést a május 29-i hajókatasztrófa ügyében létrehozott különleges nyomozóegységnél a Budapesti Rendőr-főkapitányságon Gulyás Krisztián, aki a Hableány magyar kapitányának családjának ügyvédje. Szerinte az összesített nautikai és műszaki szakértői véleményben mind a három bűncselekményt alátámasztó információk vannak.
Vágólapra másolva!

A család ügyvédje szerint a 64 éves ukrán kapitány, Jurij Csaplinszkij nemcsak hamis tanúvallomást tett, de

a hamis vád bűncselekményét is elkövette, a Viking Idun kapitánya pedig segítségnyújtás elmulasztásában bűnös.

Jurij Csaplinszkij ügyvédje, Tóth M. Gábor korábban azt mondta, hogy az ukrán kapitány tényszerű tanúvallomást tett, amit akkor is fenntartott, amikor meggyanúsították - írja a Magyar Nemzet.

– mondta el erre Gulyás Krisztián az ATV Híradójában.

A televíziós csatornának Tóth M. Gábor azt írta, hogy ügyfele az eljárásban gyanúsított, önmagában kizárja a hamis tanúzás miatti felelősségre vonhatóságát, és a "hamis vád egyetlen elkövetési magatartását" sem valósította meg az eddigi vallomástételei során.

A május 29-ei dunai balesetet okozó Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányát kísérik a letartóztatásáról döntő bírósági tárgyalásra a Budai Központi Kerületi Bíróság Nyomozási Bírói Csoport Fő utcai épületének folyosóján 2019. július 31-én. Segítségnyújtás elmulasztása miatt is gyanúsítottként hallgatták ki, és július 29-én őrizetbe is vették a hajóskapitányt Forrás: MTI/Mónus Márton

A tanúvallomások sora és a szakértői vélemények egyértelműen arról szólnak, hogy a Viking Sigyn hegymenetben előzte az előtte haladó Hableányt;

úgy, hogy a szállodahajó semmilyen módon nem jelezte előzési szándékát, majd a Margit híd középső nyílásában utolérte, és maga alá gyűrte a sétahajót.

Szintén tanúvallomások bizonyítják, hogy Jurij Csaplinszkij észre sem vette az ütközést, arra amerikai utasai figyelmeztették. Ezután állította meg a 11,3 kilométeres sebességgel haladó Sigynt, visszatolatott a katasztrófa helyszínére, aztán pár másodperc múlva már el is hajózott onnan, és 800 méterrel arrébb kötött ki.

Kiemelik a Hableány roncsát, 2019.06.11. Fotó: Szabó Gábor - Origo

A szállodahajó egyik magyar matróza látta, hogy emberek vannak a vízben, és saját maga úgy döntött - tehát nem az ukrán kapitány utasította -, hogy azonnal menteni indul egy másik magyar matrózzal együtt. Ők ketten vízre bocsájtottak egy mentőcsónakot.

Arról viszont egyetlen vallomás sincs, hogy az ukrán kapitány intézkedett volna a mentésről.

Ugyanakkor egy amerikai utas elmondta, hogy látta a kapitányt mentőövekkel a kezében rohangálni a fedélzeten, de nem tett semmi mást.

A Hableány magyar kapitányának családjának ügyvédje, Gulyás Krisztián a Sigyn után közvetlenül érkező Viking Idun kapitányát segítségnyújtás elmulasztása miatt jelentette fel.

– mondta a tévéműsorban.

A május 29-i hajókatasztrófában 28 ember halt meg: aznap éjjel hét holttestet találtak meg, azóta pedig további 20 áldozatét. Egy utast még keresnek.