Hivatalosan is bejelentette Hunvald György, hogy elindul polgármesterjelöltként az őszi önkormányzati választáson. Erzsébetvárosban ezzel minimum két ellenzéki kihívója lesz Vattamány Zsolt fideszes polgármesternek, de nem elképzelhetetlen, hogy ez a szám emelkedni fog. Tegnap számoltunk be róla, hogy az egyéni körzetekben is osztottan vághatnak neki az októbernek a kormányellenes erők, miután a baloldal kihagyta a Jobbikot az együttműködésből. 

Nem hagyhatom cserben azokat, akik aláírásukkal támogattak, ezért hivatalosan bejelentem, hogy az őszi önkormányzati választásokon független polgármesterjelöltként indulok Erzsébetvárosban 

- így jelentette be hétfő kora reggel közösségi oldalán Hunvald György, hogy startvonalhoz áll az őszi önkormányzati választáson a városvezetői székért. A városrészt egykoron vezető szocialista politikus lépése nem volt váratlan, hiszen a napokban egy Facebook-posztban jelezte, kilép pártjából, és már akkor sejtelmesen fogalmazott polgármester-jelöltségével kapcsolatban. A jogerősen börtönbüntetésre ítélt Hunvald azzal indokolta meg mostani döntését, hogy a "vele történtek után" szeretett volna rehabilitálódni. "Ez számomra azt jelenti, hogy bármilyen választáson elindulhassak jelöltként. Országgyűlési képviselőjelöltként, polgármesterjelöltként vagy önkormányzati képviselőjelöltként, ez tulajdonképpen mindegy" - fogalmazott az egykori polgármester, aki úgy látja, a választók csak ilyen formában tudnak "rehabilitálni egy meghurcolt politikust". Csakhogy elmondása szerint erre nem volt fogadókészség az ellenzéki pártok némelyikénél, akik meglátása szerint ezzel a politikai halálát akarták elfogadtatni vele. 

Mint ismert, áprilisban az MSZP, a Párbeszéd, a Demokratikus Koalíció és a Momentum képviselői előálltak a közös ellenzéki polgármesterjelöltek neveivel, azonban nem Hunvalddal kalkuláltak, aki sértődötten reagált a bejelentésre. "Április 6 mottója: Az nevet, aki utoljára nevet" - írta ki azonnal Facebook-falára a politikus ami után aktivistái aláírásokat kezdtek el gyűjteni neki a polgármester-jelöltségért. Az exszocialista politikus mostani bejegyzésében kifogásolta, hogy végül ötezren támogatták céljaiban, ami szerinte tekintélyt parancsoló szám, ugyanis számításai szerint mintegy 6500 voks kell a győzelemhez.

Hunvald György 1998-ban lett Erzsébetváros alpolgármestere, majd 2002-ben polgármester. Később lakáskiutalások kapcsán elkövetett hivatali visszaélésekben, magánokirat-hamisításban találta bűnösnek a Fővárosi Törvényszék, amely másfél év börtönnel sújtotta a volt városvezetőt is. Végül azért nem kellett a börtönbe visszamennie, mert a büntetését már letöltötte előzetes letartóztatásban.

Éppen tegnap foglalkoztunk az erzsébetvárosi ellenzék helyzetével, ami közel sem rózsás. Hunvald indulásával minimum két ellenzéki kihívója lesz Vattamány Zsolt fideszes polgármesternek, hiszen a baloldali pártok által támogatott, DK-s Nidermüller Péter is megcélozta a városvezetői széket. A Jobbik egyelőre nem állt be egyik ellenzéki politikus mögé sem, kérdés, állítanak-e saját jelöltet. Nem könnyíti meg az ellenzék helyzetét, hogy minden bizonnyal az ex-LMP-s Moldován László neve is szerepelni fog a szavazólapon októberben, a politikus ugyanis korábban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy megcélozza a városvezetői széket. 

Az mindenesetre biztos, hogy a kormányellenes erők között nemcsak a polgármesterjelölti szinten, hanem az egyéni körzetekben sincs egység. Ugyanis szombaton nyilvánossá váltak az egyéni indulók, akik között nincs egyetlenegy jobbikos politikus sem: magyarán a baloldali pártok kihagyták a Jobbikot az együttműködésből, ami azt eredményezheti, hogy az antiszemita párt is saját jelöltekkel rukkolhat elő a körzetekben.

A Magyar Nemzet közben arról írt, hogy a Momentum Mozgalom a generátora az ellenzéki együttműködés szétverésének Zuglóban, a parlamenten kívüli párt a korábbi nyilvános vállalásával szemben arra törekszik, hogy Janicsák István popzenész személyében egy új, „független" polgármesterjelölttel szálljon ringbe az őszi önkormányzati választáson.