Mesterházy Attila szakértői belépőt adott egy üzletembernek a Parlamentbe, de nem emlékszik, hogy miért

mesterházy attila MSZP
mesterházy attila MSZP
Vágólapra másolva!
Mesterházy Attila bukott szocialista pártelnök, volt frakcióvezető és egykori kétszeresen is sikertelen kormányfő-jelölt állandó, szakértői parlamenti kártyát adott egy üzletembernek – erről írt az ellenzéki Index. Az MSZP és Mesterházy most mentegetőzik, állításuk szerint fogalmuk sincs róla, hogy miért kapta a kártyát az üzletember. 
Vágólapra másolva!

2007 és 2018 között állandó parlamenti belépővel járhatott az Országházba és a Ripost szerint a Képviselői Irodaházba Bessenyei István üzletember.

Külön engedély nélkül, az MSZP bukott pártelnöke és egykori miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila szakértőjeként járhatott be a magyar törvényhozás épületébe.

Az állandó belépésre jogosító szakértői kártyát a balliberális sajtóorgánum birtokába jutott dokumentumok alapján 2007. január 29-én állították ki.

Az MSZP által intézett külön belépési engedély 2018. május 31-ig érvényes volt.

Az Index megkérdezte az MSZP-t minderről.

Kérdéseikre a szocialista párt sajtóosztálya a követgetőképpen reagált: Az Ön által jelzett személlyel nem állt, és nem is áll szerződéses viszonyban sem a Magyar Szocialista Párt, sem az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja. Tájékoztatom, hogy az országgyűlési frakciókkal, így az MSZP Frakcióval kötött szerződések legfontosabb adatai is megtekinthetőek az Országgyűlés honlapján. Az országgyűlési képviselők lehetősége, hogy legfeljebb két fő részére állandó parlamenti belépőkártyát igényeljenek, a frakció vezetésének – a mandátum szabadsága miatt – ezzel kapcsolatban semmilyen vizsgálat, ellenőrzés nem feladata. Tájékoztatom továbbá, hogy jelenleg az MSZP Frakciótól az Ön által megnevezett személy nem rendelkezik érvényes parlamenti belépővel. Az MSZP Frakciója nem vezet nyilvántartást arról, hogy aki ilyen kártyával rendelkezik, mikor és hányszor lépett be az Országházba, illetve a Képviselői Irodaházba.

Mesterházy Attila viszont – annak ellenére, hogy szabadságon van – meglepő gyorsasággal válaszolt az ellenzéki újság kérdéseire.

Lényegében megerősítette az Index birtokába jutott dokumentumok hitelességét.

A szocialista politikus elmondta, hogy 2007-ben két olyan személynek kérvényezte a kártyát, akikkel soha sem üzleti, sem egyéb formális, hivatalos viszonyban nem állt: sem ő maga, sem a pártja, vagy annak mindenkori frakciója sem. (Két személyről beszélt a bukott szocialista pártelnök, de valójában nem tudni, hány embernek osztogatott belépőt az évek során.)

Mesterházy Attila Forrás: MTI/Kovács Attila

A lap kérdésére, hogy ha semmilyen módon nem alkalmazta az üzletembert, akkor mégis miért volt szükség az állandó parlamenti belépésére, Mesterházy azt mondta:

Az nem derült ki Mesterházy és az MSZP válaszából, hogy volt-e szerződés az MSZP és az üzletember között. A 888.hu pedig azt kérdezi, hogy miért osztogathatott belépőket Mesterházy Attila.