A Momentum politikusa a holokauszttal példálózó jobbikossal szelfizett

Vágólapra másolva!
Orosz Anna, az ellenzéki összefogás újbudai képviselőjelöltje azzal a Bába Szilviával kampányolt, aki jobbikos politikusként nem is olyan régen még holokausztozott a Nemzeti Összetartozás Napja kapcsán, valamint teljes erőbedobással támadta a románokat, a balliberális pártokat és az LMP-t. Úgy látszik, a Momentumnak minden mindegy: korábban generáció- és kultúraváltást követeltek a hazai politikában, mostanra már beérik súlyosan antiszemita politikusok társaságával. Így múlik el a világ dicsősége!
Vágólapra másolva!

A Soros-féle Political Capitalnél tett féléves kitérőt követően július közepén tért vissza a politikába Orosz Anna, a Momentum korábbi elnökségi tagja, aki Újbuda egyik körzetében fog indulni az önkormányzati választáson. A bejelentés óta a politikus rendületlenül járja választókerületét, és legalább ilyen elánnal számol be a történtekről közösségi oldalán. Mindezzel még semmi gond nem lenne, csakhogy legutóbb egy olyan szereplő bukkant fel a balján kampány közben, aki papíron és a gyakorlatban sem igazán passzol pártjának profiljába.

Szelfi a holokausztozó jobbikossal

"Tegnap Bába Szilvia jelölttársammal jártuk körbe Lágymányost. ... Képviselőként azért dolgoznánk, hogy parkjaink igazi közösségi találkozópontokká váljanak" - a napokban ekképpen büszkélkedett Orosz a közösségi oldalán azzal, hogy közösen fotózkodhatott Bába Szilviával, a Jobbik politikusával.

Miért is probléma ez? Bábát korábban hírhedt antiszemitaként tartották számon a kerületben, többek között az ilyen mondataiért:

Ez a kedves holokauszt-gyalázó szösszenet 2013 júniusában született meg, amikor is Bába közleményben tiltakozott azért, mert a magyar kormány a trianoni békediktátum aláírásának évfordulóját "ünnepnapnak" minősítette (más kérdés, hogy valójában nemzeti összetartozás napja lett június 4-ből, nem ünnepnap). Nem ez volt az egyetlen olyan mozzanat a pályafutásában, ami elvileg olyan messze van a Momentum értékrendjétől, mint Makó Jeruzsálemtől.

  • 2012 decemberében a karácsonyváró adventi időszakban keresztet állított az újbudai csoporttal, és arról is beszámolt, jövőre betlehemest szeretnének kiállítani.
  • 2013 februárjában beleszállt az LMP-be, mert a zöldek azt indítványozták, hogy a székely zászló mellett a román lobogó is kerüljön ki Budafok-Tétény Önkormányzatának épületére. "Ez is megmutatta, hogy a Lehet Más a Politika képtelen arra, hogy a magyar embereket képviselje, akár határainkon belül, mind azokon kívül" - mondta el a képviselő. Arra nem tért ki a jobbikos politikus, KIKET is képviselhetnek az LMP-sek.
  • 2013 novemberében a Jobbik szervezésében díszfelvonulást tartottak Horthy Miklós kormányzó emlékére, ahol Bába is szerepet kapott. A politikus beszédében méltatta Magyarország volt kormányzóját, miközben felidézte életútját. Szerinte a balliberális csoportok szándékosan ferdítik el a tényeket, megtévesztően kommunikálnak, ennek pedig a hataloméhség az oka. A jobbikos képviselő amúgy 2012 novemberében is megemlékezett Horthy Miklósról.

A Momentum 2017 elején azzal a céllal alakult párttá, hogy generáció- és kultúraváltást vigyen végbe a hazai politikában. Ehhez képest azt lehet látni, hogy sorra hódolnak be az általuk korábban mélyen elítélt balliberális és szélsőséges pártoknak. Bába és Orosz története is azt mutatja, hogy

a Momentum alapításkori álma a teljes politikai önfeladásuk miatt szertefoszlott, és az egykori SZDSZ-re emlékeztető gátlástalanság és elvek nélküliség lett úrrá rajtuk.

Mint emlékezetes, legutóbb Cseh Katalin a Renew Europe (Újítsuk meg Európát) EP-frakcióvezetőjével, a magyarellenes, szélsőjobboldali múltú Dacian Cioloşszal fényképezkedett.