Kacsa, hogy kellene az autóba hulla felszerelési szett

2019.08.06. 16:02

Az az álhír terjed az interneten, miszerint a horvát rendőrség közúti ellenőrzéskor megbünteti azokat, akiknél nincsen hullazsák. A hitelesség kedvéért a pletykákat inspiráló, eredeti bejegyzés egy valódi, működő magyar cég képét használta fel, amelyről maguk sem tudtak, míg meg nem látták a hírekben.

A furcsa szóbeszédet egy bejegyzés indította el, amiben azt írták, hogy egy régi, el nem törölt törvény miatt, amit még a háború idején hoztak, az emberek most is kötelesek „hullazsák szettet" tartani az autójukban, különben komoly bírságot kaphatnak.

Sziasztok! Tegnap hallottam, hogy Horvátországba csak úgy lehet menni, ha van nálad hullazsák. Kötelező, mint nálunk a sárga mellény. Ezt a törvényt még a háború idején hozták, csak elfelejtették visszavonni. A rendőrök meg olykor ezzel szívatnak és büntetnek keményen. Nem morbid ez kicsit? Mit gondoltok erről? Egyáltalán, ez tényleg így van?

- írták a legnagyobb közösségi oldalon.

A megosztott fotó mellett az is meggyőzővé teszi a riogatást, hogy Horvátországban augusztus elsejétől szigorúbban büntetik a közlekedési vétségeket. Így nem meglepő, hogy – még ha gyanakodva is – az emberek megveszik az emlegetett „hulla szettet", hiszen biztos, ami biztos.

Sokan úgy tudják, hogy Ukrajnába és Szerbiába is érdemes hullazsákkal a csomagtartóban elindulni, ha nem akarja az ember, hogy meg büntessék, bár ilyen törvényekre utaló hivatalos információkat sehol nem találni internetes felületen.A Külgazdasági és Külügyminisztérium is kijelentette, hogy nincs ilyen szabály, az autósoknál nem kell hullazsáknak lennie.

Ripost felkereste a céget, amelynek honlapján megtalálható az említett „hulla szett".

Semmi közünk a felhíváshoz, melyhez az oldalunk egyik fotóját illegálisan használták fel! 

– mondta a cég képviselője.

A tűzoltóság és a rendőrség a fő fogyasztója az interneten árult „hulla felszerelési szettnek", amelyben kesztyűk, víztiszta szemüveg, maszk és egy hullazsák is található. Ugyanakkor rendszeresen jelentkezenek "civilek" is azzal, hogy szeretnének venni egy ilyen csomagot.

Évente 5-10 darab fogy, s mint a vevőink mondják, azért veszik, mert úgy tudják, hogy Ukrajnában, illetve Szerbiában kérhetik. Ugyanakkor hullazsákot is kínálunk, ilyet néha civilek is vásárolnak. Azt is hallottam, hogy van, aki 120 literes szemeteszsákkal váltotta ki a hullazsákot, azt is elfogadták"

- tette hozzá a képviselő, aki hangsúlyozta, hogy jogtalanul használták fel a fotót.

Logikátlan, hogy az embernél hullazsáknak, vagy „hulla szettnek" kéne lennie, hiszen azt, hogy valaki meghalt, orvos állapíthatja meg. Előírás, hogy helyszínt érintetlenül kell hagyni, a baleset áldozatait pedig kizárólag a mentők vagy a rendőrség viheti el. 

Állampolgári kötelesség, hogy a sérülteknek segítséget kell nyújtani és a kocsiban is kötelező elsősegélyládát tartani. Még a KRESZ is azt írja elő, hogy „a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművel azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni" - olvasható a KRESZ-ben.  

Emellett egyet tehetnek, felhívják a mentőket és a rendőrséget.