Miután tegnap az Origo elsőként megírta, hogy Karácsony Gergely ígérete ellenére takaréklángon kampányol az uborkaszezonban, Soros György amerikai milliárdos kiegyensúlyozott és mértékletes, mindig-nagyon-kifinomultan liberális blogja rögtön a védelmére sietett, és olyan dolgokért kezdte el mentegetni, amit mi nem is írtunk róla. Sorosék megint túlzottan lelkesek voltak, nem kellett volna.

A média egyik kiemelt feladata, hogy kontrollt gyakoroljon a közéleti szereplők felett, többek között úgy, hogy emlékezteti a nyilvánosságot azokra az esetekre, amikor a politikusok másképp cselekszenek, mint amit korábban ígértek.

A lebukás utáni csönd

A napokban egyik olvasónk komoly ellentmondásra hívta fel a figyelmünket: hiába ígért pillanatnyi szünet nélküli kampányolást Karácsony Gergely, mégis Balatonfüreden ejtőzött a múlt héten. Bár a pihenés mindenkinek jár, még a politikusoknak is, a téma esetében azért izgalmas, mert a rendszeresen nagyotmondó politikus elhamarkodott kijelentést tett. "Kell egy olyan kampány, ami felrázza a budapestieket. Nincs nyaralás, nincs uborkaszezon, munka van, nagyon sok munka - így fogalmazott a baloldal főpolgármester-jelöltje egy júliusi sajtótájékoztatón, nem sokkal azután, hogy megnyerte az előválasztást. Miután Zugló vezetője ország-világ előtt azzal kezdte el hitegetni az ellenzéki érzelmű szavazókat, hogy az uborkaszezonban is fel fogja szántani a fővárost, olvasónk egyetlenegy képpel megcáfolta őt. Mivel kíváncsiak voltunk az ügy részleteire, ezért 

  1. levélben fordultunk a Párbeszéd sajtóosztályához,
  2. email-ben érdeklődtünk Karácsony Gergelynél, továbbá
  3. telefonon is kerestük a politikust.

Mivel választ egyáltalán nem kaptunk, így megírtuk, hogy a baloldal főpolgármester-jelöltje nem volt hajlandó reagálni a balatoni nyaralásával kapcsolatos megkeresésünkre.

Karácsony ironizálni próbál, Sorosék mentegetik őt

Érdekes módon a vele szemben kritikus médiától szinte teljes mértékben elzárkózó politikus cikkünk megjelenése után sokkal bátrabb lett, és egy ironizáló posztban próbált visszavágni. "Lebuktam, végem. Nem átallottam a hétvégét (!) a családommal a Balatonon tölteni, sőt még egy cukrászdában is voltunk." - írta ki falára Karácsony. Ez még mind semmi, mert nem sokkal később váratlanul megjelent a színen a mértékletes és kiegyensúlyozott írásairól ismert, elegánsan liberális Soros-blog, akik az "Újabb fényűzéstudományi mérföldkő az Origón: Karácsony Gergely luxuscsaládjával ehetett süteménykülönlegességeket egy balatonfüredi elitcukrászdában" című, a hosszú szalagcímek kategóriájában mérföldkőnek számító anyagban próbáltak a botladozó ellenzéki politikus segítségére kelni. Csakhogy már az alkotás címe is több sebből vérzik, ugyanis egy szóval sem írtunk 

  • fényűzésről,
  • luxusról,
  • dőzsölésről,
  • főleg nem luxuscsaládról,
  • süteménykülönlegességekről, és
  • elitcukrászdáról.

Viszont arról írtunk, hogy Karácsony nem tartotta be korábbi ígéretét, ami némiképp elhalványult Soroséknál. Nagy csattanó nincs a történetben:

Soroséknak megint nem sikerült értelmezniük egy cikket,

sebaj, ezt bárki könnyedén megteheti helyettük a linkre kattintva.