Már három ellenzéki polgármesterjelölt van Erzsébetvárosban

Moldován László, Niedermüller Péter, Hunvald György
Vágólapra másolva!
Az LMP-ből a közelmúltban kilépett Moldován László az Élhető Erzsébetváros Egyesület és az Állampolgárok a Centrumban Egyesület elnevezésű civil szervezet támogatásával elindul az őszi választáson - ez derült ki a budapesti LMP egykori vezetőjének, VII. kerületi önkormányzati képviselőnek szerdai posztjából. Ezzel a balliberális pártok által támogatott Niedermüller Péter és a jogerősen börtönbüntetésre ítélt, exszocialista Hunvald György után itt a harmadik kihívója a fideszes Vattamány Zsoltnak. Az ellenzék szó szerint atomjaira hullott a bulinegyedet is magába foglaló városrészben.
Vágólapra másolva!

Teljes az ellenzéki egység Niedermüller Péter mögött - hétfőn ezzel a címmel adtak ki közös, ellenzéki szimpatizánsgyőzködő közleményt a kormányellenes összeborulás pártjai. Az akció apropója az volt, hogy Hunvald György, korábbi szocialista polgármester is jelezte indulási szándékát, ami értelemszerűen cáfolta az erzsébetvárosi ellenzék egységfrontról szóló üzenetét. Mint ismert, a helyi DK, MSZP, LMP, Momentum és Párbeszéd a napokban úgy döntött, hogy a májusig európai parlamenti képviselőként dolgozó Niedermüller Péter lesz az ellenzék közös polgármesterjelöltje, aki pedig szerencsét próbál vele szemben, az nem demokrata, hanem áruló. Hiába köszöntött vissza a 90-es évek SZDSZ-es retorikája a VII. kerületben, egyre többen gondolják úgy, hogy ez a gondolkodás nem elfogadható, a politika ennél jóval bonyolultabb.

Moldován is elindul, három ellenzéki jelölt van

Már egy ideje benne van a pakliban, hogy Moldován György, erzsébetvárosi önkormányzati képviselő is elindul a polgármesteri székért. Mint ismert, a politikus a pártból való kilépéséig a fővárosi LMP egyik meghatározó arca volt, aki következetesen képviselte a Gyurcsány-féle ellenzéktől és a Fidesztől való egyenlő távolságtartás elvét. Miután pártja alaposan leszerepelt a májusi uniós választáson, az addig csak a Jobbik és a Momentum felé nyitó zöldeknél felerősödtek a totális összefogást támogató hangok, így Moldován otthagyta a szervezetet. Először a Népszavának adott interjújában ejtett szót arról, hogy komoly tervei vannak az önkormányzati politikában, és a lapnak többek között arról beszélt, hogy nem tudja támogatni Niedermüllert.

Moldován László, Niedermüller Péter, Hunvald György Forrás: MTI

Amit pár napja még csak sejteni lehetett, szerdára valósággá vált: Moldován bejelentette, polgármesterjelöltként vág neki az októbernek.

- így harangozta be a politikus, hogy az Élhető Erzsébetváros Egyesület és az Állampolgárok a Centrumban Egyesület elnevezésű civil szervezet támogatásával indul el a választáson. Meglátása szerint eljött az ideje annak, hogy az önkormányzatiság itt lakókról szóljon, ne a pártokról. "Elindulhatunk egy pozitív úton, amelyen a választók a jövőben nemcsak pártlogók közül választhatnak, hanem végre lehetőségük lesz valóban mérlegelni a jelöltek eddigi tetteit, és azt, hogy melyik jelöltet tartják alkalmasnak, személyiségét és programját támogatandónak" - vázolta elképzeléseit Moldován.

A képviselő az Azonnalinak nyilatkozva úgy kommentálta döntését, hogy Niedermüller az első perctől esélytelen legyőzni a regnáló polgármestert, hiszen semmi köze a kerülethez, nem vett részt annak közéletében, ezért szükség van egy kompetens ellenzéki jelöltre. Kiemelte, hogy semmiféleképpen sem fog visszalépni más jelöltek javára. "Ez nem egy egyik pillanatról a másikra meghozott döntés volt, ha én elindulok, végig szoktam csinálni" - szögezte le. A lap úgy tudja, hogy Puzsér Róbert független polgármesterjelölt és csapata máris beálltak a politikus mögé.

Moldován egyébként a legutóbbi önkormányzati választáson is elindult a polgármesterségért, akkor 10,8 százalékot szerzett. Városvezető ugyan nem lett, de kompenzációs listáról bekerült a képviselő-testületbe.

Az LMP is belemehetett a háttéralkukba

Mindeközben arról ír a Profi Erzsébetvárosért nevű, erzsébetvárosi ügyekben feltűnően járatos Facebook-oldal, hogy Moldován expártja, az LMP piszkos háttéralkut kötött a többi balliberális párttal a napokban.

- írják.

Akárcsak a zöldek, úgy néz ki, a Jobbik sem a szavazólapon fog jeleskedni, hanem sokkal inkább a füstös szobákban aratott "sikert". Szintén a Profi Erzsébetvárosért hozta nyilvánosságra, hogy megegyezés született Gyurcsány Ferencék és az antiszemita párt között: azért cserébe, hogy a DK vezette baloldali blokkal szemben nem állítanak egyéni képviselőjelölteket, minden önkormányzati bizottságban kapnak egy-egy helyet.

Hunvald már korábban jelezte szándékait

Ahogy az látható, az erzsébetvárosi ellenzék egy részétől komoly politikai akarat mutatkozik arra, hogy egy zászló alá terelje a pártokat, csakhogy ez a terv több helyen is léket kapott. Például akkor, amikor Moldován előtt a jogerősen börtönbüntetésre ítélt Hunvald György is egyértelművé tette, szívesen látná magát a VII. kerületi polgármesteri hivatal élén. Július végén egy posztban jelezte, kilép az MSZP-ből, mivel szerinte a pozícióosztogatás során nem álltak ki mellette teljes mellszélességgel. Már ekkor is finoman utalt arra, hogy polgármesterjelöltként nekivág az októbernek, azonban a következő bejegyzésében ezt ki is mondta. "Nem hagyhatom cserben azokat, akik aláírásukkal támogattak, ezért hivatalosan bejelentem, hogy az őszi önkormányzati választásokon független polgármesterjelöltként indulok Erzsébetvárosban" - fogalmazott. Magyarán

Moldován és Hunvald felbukkanásával már három kihívója is van

a fideszes Vattamány Zsoltnak, aki 2010 óta vezeti a városrészt.

Az erzsébetvárosi ellenzék kálváriájáról itt, itt, itt, és itt tud bővebben olvasni.