Gyurcsányné egy piszkos alku miatt foglalkoztathatja korrupt portugál asszisztensét

Vágólapra másolva!
Tegnap este Böröcz László a Fidesz frakcióhelyettese volt a Hír TV Magyarország élőben című műsorának vendége, ahol érdekes szempontból közelítette meg az Origo által feltárt, Gyurcsányé korrupt asszisztensének ügyét. Feltette a kérdést, miszerint vonható-e bármiféle párhuzam aközött, hogy Gyurcsányné lett az Európai Parlament egyik alelnöke, miközben a terhelt múltú, portugál Jose Alberto Alves Pereira lett az asszisztense. A felvetésről megkérdeztük Farkas Örst, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatóját, aki elképzelhetőnek tartja ezt a forgatókönyvet, igaz, szerinte ennél bonyolultabb a dolog.
Vágólapra másolva!

Piszkos alku lehet a háttérben

"Az igazi kérdés az, hogy miért alkalmaznak Dobrev Kláráék egy ilyen hátterű korrupt politikust, tanácsadót" - tette fel a kérdést Böröcz, aki ezt követően egy sötét háttéralku lehetőségét vázolta fel.

- érkezett a felvetés, miszerint Gyurcsányné nem önszántából és jókedvéből foglalkoztatja a korrupt portugál tanácsadót, hanem sokkal inkább önös politikai érdekei miatt.

A Demokratikus Koalíció és az ellenzék a hatalomért és a pénzért mindenre hajlandó

- jelentette ki a fiatal országgyűlési képviselő, aki szerint Gyurcsányéknak semmi nem drága, még ezt is vállalták.

Böröcz László, a Fidesz frakcivezető-helyettese Forrás: Facebook

A politikus úgy látja, Gyurcsányék úgy kerülhettek a képbe, hogy a portugál szocialisták már nem akarták foglalkoztatni Alves Pereirát, hiszen kellemetlenné vált számukra a személye. "Gyurcsányné asszisztensének szeptember 2-án jár le a szerződése, amivel éppen meglesz a 10 éves szolgálati jogviszonya" - emlékeztetett Böröcz, hozzátéve, hogy ebben az esetben vaskos nyugdíj fog érkezni a bankszámlájára. A politikus szerint nehezen hihető, hogy a DK-nál nem tudtak Alves Pereira múltbéli ügyeiről.

Az Origo írta meg először, hogy Jose Alberto Alves Pereira, a portugál Szocialista Párt (PS) európai parlamenti küldöttségének (delegációvezetőjének) volt tanácsadója mintegy 20 ezer eurót lopott el a parlamenti látogatóktól, szerződéseket hamisított az előző uniós ciklusban (2014-2015 környékén), ami miatt nyomozást indított ellene a portugál rendőrség. A V4NA nemzetközi hírügynökség ezután arról cikkezett, hogy nyugdíjcsalás történhetett, hiszen a DK-nál éppen addig alkalmazzák Alves Pereirát, amíg betölti a 10 éves szolgálati viszonya, ami jobb nyugdíjat eredményez. Portálunk ezután részleteiben mutatta meg, hogy egy valóságos szocialista pénzügyi maffia működött Brüsszelben, aminek egyik központi szereplője Gyurcsányn asszisztense volt.

Csend az ellenzéknél

Pedig Gyurcsányék éppen ezzel érveltek első cikkünk megjelenését követően. "Mindezzel együtt köszönjük, hogy az Origo felhívta a figyelmünket arra, hogy Jose Alberto Alves Pereira ellen korrupció gyanúja miatt eljárás folyik. Mi ezt nem ismertük. Az Origo tájékoztatását követően a szükséges jogi lépéseket megtesszük annak ellenére, hogy a szóban forgó munkatárs határozott idejű munkaszerződése szeptember 2-án lejár." - ez állt közleményükben, ami után

a némaság lett úrrá az ellenzéken.

Egyedül Ujhelyi István, a szocialisták uniós képviselője reagált valamiféleképpen a durva korrupciós ügyre, akkor is a HírTV kérdésére.

- eképpen mentegette a DK-t az MSZP-s politikus, aki egy szóval sem érintette, hogy a "más nációjú országból érkező" szakértő több tízezer eurót lophatott el.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője Forrás: MTI/Soós Lajos

Feltehetően nem véletlen, hogy Ujhelyi még ebben a kínos ügyben is kiállt Gyurcsánynéék mellett, hiszen egy frakcióban foglalnak helyet az Európai Parlamentben, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségében (S&D).

Internacionalista tempó

Valami hasonlóra jutott Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója is, aki portálunknak nyilatkozva azzal magyarázta a történteket, hogy

a baloldalra a mai napig jellemző a Szovjetunióban megszokott internacionalista, poszkommunista tempó.

Az elemző állítását kibontva azt mondta, hogyha valamelyik országban bajba kerül egy "szocialista, vagy kommunista párt", akkor más országból érkezik a segítség, együttes erővel simítják el a kellemetlen ügyet.

Farkas aláhúzta, hogy Gyurcsánynéék most, hogy betették a lábukat az Európai Unióba, ugyanezt a világot szeretnék felépíteni.

Farkas Örs, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány igazgatója a máig meglévő internacionalista tempóval magyarázta, hogy Gyucsánynéék bevállalták a korrupt portugál extanácsadó foglalkoztatását Forrás: Facebook

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy a Böröcz László által felvetett alku reális felvetés lehet-e, úgy válaszolt, "abszolút elképzelhetőnek tartja." Hozzátette, feltehetően

Gyurcsánynénak nem magától jutott eszébe, hogy egy portugál férfit alkalmazzon, hanem minden bizonnyal egy alkunak az eredménye volt.

Annál azonban - az előzőekben elmondottak miatt - összetettebbnak látja az ügyet, minthogy kizárólag a S&D alelnöki tisztség miatt történt volna mindez. Éppen ezért úgy látja, a Demokratikus Koalíció közleményében foglaltak nehezen hihetőek, hiszen uniós berkekben "mindenki tudta, miért kellett Alves Pereiranak távoznia a korábbi Európai uniós pozíciójából." Ujhelyi reakciója kapcsán elmondta, a baloldali pártoknál nem tekinthető szokatlannak, hogy a korrupciós ügyekben összetartanak. Gondolatmenetét ismét az internacionalista tempóval támasztotta alá, hangsúlyozva, hogy a baloldallal szemben a jobboldali pártok a saját honfitársaikat szokták előnyben részesíteni. "Ez az internacionalista, kommunista hozzáállás az ennek a világnak a sajátja." - mondta végezetül.