Még mindig keresik a dunai hajóbaleset utolsó áldozatát - videó

Vágólapra másolva!
Keresőkutyák, drónok és helikopterek is segítik a rendőröket abban, hogy megtalálják a májusi hajóbaleset utolsó áldozatának holttestét. A rokonai Budapesten vannak, és addig nem utaznak haza, amíg nem tudják magukkal vinni a holttestet, amit el lehet temetni. A dél-koreai hagyományok szerint ugyanis akkor minősíthető valaki halottnak, ha megvan a holtteste, amit el lehet temetni.
Vágólapra másolva!

Május 29-én éjszaka, 21 óra után 5 perccel

a Hableány nevű turistahajó 7 másodpercen belül elsüllyedt,

miután ütközött egy nagy szállóhajóval, a Viking Sigynnel, a Margit híd közelében.

A Hableányon 35-en utaztak, 22 nő, 12 férfi és egy 6 éves kislány.

A magyar kapitányon és a szintén magyar matrózon kívül mindenki dél-koreai, és vagy turistaként, vagy idegenvezetőként lépett a hajóra.

Esti sétahajózásra indultak a Duna budapesti szakaszán a hat országot, köztük Magyarországot is érintő körutazásuk egyik programjaként.

7 túlélő, 28 halálos áldozat

A vízbe boruló hajóról többen közvetlenül a hideg Dunába estek.

Hét embernek sikerült megmenekülnie,

de többen azonnal megfagytak a vízben, őket a tragédiát követő hetekben folyamatosan emelték ki a Dunából. A vízből került elő a magyar matróz holtteste is. Ugyanakkor olyan is akadt, aki a Hableány fogságában rekedt, például a turistahajó kapitánya. Ezek az áldozatok akkor kerültek felszínre, amikor kiemelte a roncsot a Clark Ádám hajódaru.

Mindenkinek a holttestét megtalálták, egy dél-korai utast leszámítva.

Miközben a Viking kapitányát letartóztatták a halálos baleset miatt, a dél-koreai áldozatok családjai Budapestre utaztak, hogy hazavigyék szeretteik holttestét. Az utolsó utas rokonai viszont még nem szállhattak repülőre, és állítólag egészen addig nem is fognak, amíg nem kerül elő, akiért jöttek.

Forrás: ORFK/Orfk

A rendőrök folytatják a kutatást

egészen addig, amíg van reális esély az utolsó eltűnt koreai áldozat megtalálására.

"A Készenléti Rendőrség, valamint a területileg illetékes megyei rendőr-főkapitányságok munkatársai a Paks és a déli országhatár közötti ártéri részeken, a Duna mindkét oldalán teljes körű, part menti kutatást végeznek. A rendőrök munkáját civil együttműködők is segítik. A part menti kutatással párhuzamosan a BRFK Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Duna Budapesttől a déli országhatárig tartó, teljes szakaszán összehangolt, a folyómederre kiterjedő, fokozott kereső tevékenységet végeznek" - írták.

Forrás: ORFK/Orfk