Ahogy az Origo arról beszámolt, Donáth László evangélikus lelkész, volt szocialista politikus, aki 16 éven át volt az MSZP országgyűlési képviselője, a momentumos európai parlamenti képviselő Donáth Anna apja, szexuálisan zaklatta kollégáit a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetházban, ahol mindezek ellenére lelkészként még most is dolgozhat. A Budapesti Rendőr-főkapitányság június 13-án rendelt el nyomozást szexuális zaklatás és kényszerítés miatt. A feljelentést a 2010 előtti balliberális világ meghatározó alakja ellen a szeretetház egyik gondozottjának hozzátartozója tette. Sajtóértesülések szerint a volt szocialista képviselő többször is szexuális ajánlatot tett, egy alkalommal fojtogatni kezdte, valamint megfogta a mellét és a nemi szervét az intézmény egyik, 30 év körüli takarítónőjének. Donáth egyik áldozata most nyilatkozott a 888.hu-nak. A 888.hu természetesen pontosan tudja, hogy ki a most nekik nyilatkozó áldozat, hogyan került kapcsolatba Donáthtal és minden más részleteket is. Az áldozat védelmében egyelőre a nevét érthetően nem közlik.

Donáth László nem hajlandó érdemben reagálni az ellene folyó nyomozásra, a lánya - Anna - noha két hónappal ezelőtt még teljes mértékben elutasította a szexuális zaklatások minden válfaját, azonban most, amikor édesapja keveredett ilyen ügybe, mélyen hallgat.

A nyilvánosságra került szexuális zaklatási és kényszerítési botrány kapcsán megkereste a 888.hu szerkesztőségét Donáth László egyik áldozata, aki több évig dolgozott az egykori politikussal egy intézményben.

Donáth LászlóFotó: Adrián Zoltán - Origo

Az áldozat segítségével, ahogy a 888.hu fogalmaz, kirajzolódni látszik Donáth profilja: Egy különösen kegyetlen és aljas, de korántsem ritka embertípusról van szó.

„Sokan és sokáig szenvedtünk tőle. Az idősek és a kövérek megúszták. Ahogy meghallottuk a hangját, amikor bejött az épületbe, már rohantunk. Volt, hogy a WC-be befutottunk elbújni, mert ha szembetalálkozott vele az ember, akkor mi volt? >>Jöjjön a tornaszobába, kedves!<< És akkor bevitt mindenkit, elkezdett beszélgetni persze, aztán mindig volt egy kis combfogdosás, meg fenékpaskolás" - közölte a szexuálisan zaklatott nő.

És ez csak a mindennapos, alap volt. Akivel csak lehetett, azzal kikezdett. A folyosón, a lépcsőn elkapta az embereket, ez ment éveken keresztül. És mindenki tudta. Ő ilyen volt egész életében. De senki nem lépett, féltek tőle - fűzte hozzá.

Majd így folytatta az áldozat: Hát persze, hogy nem lehetett bizonyítani! A másik, amit tudni kell erről a férfiről, hogy nagyon sokan szerelmesek belé, 16 és 90 év között. Mert, hogy egy ilyen karizmatikus személyiség, nagy orgánummal, meg ugye lelkész!

A nőknek a felét úgy megnyeri, hogy azok tényleg hullaszerelmesek lesznek belé, innentől kezdve pedig elhiszi, hogy minden nőnél van esélye és bepróbálkozik. Azt meg, hogy a nő félelemből teszi, amit tesz, hogy nem mernek nemet mondani, azt már nem ismeri el. Neki ez is egy hódítása. Neki a nők a gyengéi. De a család az szent, mondta, hogy soha nem fog elválni, a család az szent. De a nőkről nem tud lemondani - közölte. 

Különböző praktikákat kellett bevetni ellene. Általában ez a menekülés maradt, de volt, hogy nem használt, mert alap volt, ha elment egy fiatal kolléga mellett, hogy rácsapott a fenekére. A többi lányt is pofátlanul elkapta, volt, akinek a mellét, a fenekét megfogdosta. Borzasztó volt - mondta a nő. 

A felesége sem válik, de tud mindent, őt már valószínűleg nem érdekli, teljesen mindegy már neki. De mivel a család az szent, ezért együtt vannak - tette hozzá.

Az egyházon belül is tudtak a dolgairól, de nem történt semmi. Erről egyébként az Origo is beszámolt. Hiába panaszkodtunk, hogy mi folyik ott – nyomatékosította az áldozat.

A többi kollégával is beszélgettünk, örülünk, hogy kiderült végre ez a dolog, bár nem hiszem, hogy történni fog valami. De attól félünk, hogy ő most ezt ki fogja hegyezni arra, hogy „Jaj, ezt most csak kitalálták ellene, mert az Anna a Momentumban van".

Többnyire fiatal lányokat molesztált. Na most huszonévesek voltunk. Főleg huszonegykét évesek is dolgoztak ott nagyon sokan és hát, amikor odamegy az erős tekintélyével, hogy >>jöjjön kedvesem<< és már egyből fogja az embert, akkor megretten az ember! És hirtelen, ha valakinek megfogja a fenekét vagy a mellét, hát... teljesen... mesélték a kollégák, hogy azt se tudták, mit csináljanak, ledermedtek. És ugye erre mindig azzal hivatkozik, hogy >>De senki nem utasított vissza!<< De hát az ember abban a szituációban nem mondhatja azt, hogy nem, mert olyan szinten megrémül! Meg lesokkol.

Hiába nem dolgozom már ott, a mai napig tart tőle az ember - vallotta be az áldozat. 

Azt fogja felhasználni, hogy a nők fele beleegyezik ebbe a viszonyba, mert ugye szerelmes lesz. A Donáth-módszer, hogy megszerezzen egy nőt, az önbizalom-csökkentés módszere. Hát ő ezzel szokott indítani, hogy először odajön, ismerkedik, hogy „Jajj kedves, mióta dolgozik itt?„ – megismerkedik. Következő alkalommal jön: „Minden rendben van?„ – igen hogyne. Következő alkalom: „Jajj, látom meghízott egy kicsit. Valami probléma van? Nagyon karikás a szeme. Nagyon nem jól néz ki, ne hízzon el, olyan szép vékony nő volt" - fűzte hozzá.

Direkt ezeket sulykolja. És persze a negyedik alkalommal már ugye megtörik gyakorlatilag a stabil nő, és akkor, hát ugye... Persze rámozdul amúgy is az ilyen labilisabb nőkre. Hát jó, mindenkinél bepróbálkozik, de kifejezetten a gyengébbekre úszik ezzel a technikával - mesélte el az áldozat. 

A másik meg, hogy biztos a nők féltékenyek egymásra és ezért jelentették őt fel.

A hatalmával visszaélő szocialista lelkész által megfélemlített nő szerint csak a menekülés lehetősége maradt meg Donáth László elől. Mint amikor megjött a vár ura régen a középkorban, rohantak el a szűzlányok. Ez is olyan volt mindig, az egész munkaidő alatt - zárta nyilatkozatát az áldozat.