A védőnők fizetése is jelentősen emelkedik

Dr. Life, HPV védőoltás
Szolnok, 2013. február 11. Nagy Éva gyermekorvos (b) és Tóth-Urbán Judit védőnő (j) HPV elleni védőoltást adnak be egy lánynak a szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában 2013. február 11-én. A szolnoki önkormányzat 2008-ban indította el komplex méhnyakrák-megelőző programját, amelyet a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás biztosításáról szóló önkormányzati rendeletében rögzített. A tárgyévben 13. életévüket betöltött, vagy betöltő leánygyermekek alanyi jogon, szülői hozzájárulás alapján részesülhetnek térítésmentesen a védőoltásban. MTI Fotó: Mészáros János
Vágólapra másolva!
Csordás Ágnes Katalin, a Magyar Védőnők Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorának volt a vendége, ahol elmondta, hogy a védőnők régi kérése teljesült azzal, hogy júliustól az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, az intézkedés jelentős béremelést hoz számukra. Ezzel a 2022-ig tartó béremelési folyamatnak is alanyai lettek.
Vágólapra másolva!

Csordás Ágnes Katalin kiemelte, hogy

az intézkedés nyomán immár bruttó 256 ezer forint egy felsőfokú végzettségű kezdő védőnő alapilletménye, egy nyugdíj előtt álló kollégájuk esetében pedig 400 ezer forint ez az összeg.

Illusztráció Forrás: MTI/Mészáros János

Az elnök emlékeztetett arra is, hogy a védőnők régi sérelme, hogy rájuk nem terjesztették ki a 2013-ban jóváhagyott bértáblát, így jóval alacsonyabb volt a fizetésük, mint az ágazat többi dolgozójának.

Ugyanakkor

a mostani intézkedés az alapellátásban dolgozó védőnők számára egy 2022-ig tartó béremelési folyamat kezdete,

hiszen már ők is részesei az erről szóló megállapodásnak - mondta az egyesületi elnök.