Teljes anyagi csőd vár a soroksári futónő gyilkosára

2019.08.09. 14:57

Egy élet is kevés lesz arra, hogy törlessze a soroksári futónő meggyilkolásával vádolt férfi azt a pénzt, amit most tőle követelnek. Közel 200 millió forintot kellene kifizetnie bűnügyi költség címen, de a börtönben kapott fizetéséből csak egy bizonyos összeget vonhatnak le, ráadásul az is csupán pár tízezer forint. Ez azt jelenti, hogy több mint négyszáz évig kellene törlesztenie.

A gyanú szerint a most 41 éves R. Szilveszter aljas indokból, különös kegyetlenséggel ölte meg a védtelen családanyát 2013. szeptember 25-én este. A soroksári, 36 éves Kardosné Gyurik Krisztina rendszeresen futott, így azon az estén is elindult, hogy a szokásos köröket megtegye. Haza viszont már nem érkezett meg, úgyhogy férje keresni kezdte, és a rendőrségen is jelentette, hogy eltűnt.

Forrás: Bors/Fejér Bálint

Egy rendőrkutya fogott szagot és vezette el a rendőröket az asszony holttestéhez, a Szigetdűlő út melletti fás-bokros területen, nem messze a lakásuktól. 

Kiderült, hogy a nőt meggyilkolták, és meg is erőszakolták. 

A kiskorú gyereket nevelő családanyával az orvosszakértői vélemény alapján különös kegyetlenséggel végzett a gyilkos. 

A rendőrök mindent megtettek, hogy megtalálják azt, aki rátámadt, ami hat évig nem sikerült nekik.

2018 szeptemberében viszont, amikor a Készenléti Rendőrség Kiemelt Ügyek Főosztályán kezdtek vele foglalkozni, áttörést értek el. A betörés miatt évek óta börtönben ülő R. Szilveszter DNS-mintája megegyezett a helyszínen talált anyagmaradványokkal.

Itt találták meg Gyurik Krisztina holttestétForrás: Bors/Fejér Bálint

A hajléktalanként élő férfi tagadta a gyilkosságot, de azt elismerte, hogy járt a helyszínen. 

A Kiemelt ügyek nyomozói újrakezdték a nyomozást.  

A minden részletre kiterjedő, aprólékos munka során a rendőrök 391 tanút hallgattak ki, több mint 1500 DNS-mintát vizsgáltattak meg. 

A Blikk szerint a nemrégiben elkészült vádiratban az ügyészség életfogytig tartó börtönbüntetést kér a gyilkosra, azzal a kitétellel, hogy feltételes szabadlábra bocsátásának időpontja legkorábban 30 év múlva lehet. Ehhez azonban R. Szilveszternek az előkészítő ülésen beismerő vallomást kell tennie, és lemondania a tárgyaláshoz való jogáról.  

Nem tudjuk elfogadni az ügyészség ajánlatát, hiszen védencem az emberölést soha nem ismerte be. Azt azonban elképzelhetőnek tartom, hogy az egyik vádpontban, a kifosztásban beismeri a bűnösségét, hiszen az áldozat telefonja valóban nála volt 

- mondta el a lapnak Lichy József, a gyilkossággal vádolt férfi ügyvédje.  

A hat évig tartó nyomozás összköltsége 351 millió forint, amiből 200 millió forintot R. Szilveszternek kellene kifizetnie, csakhogy a hajléktalan férfitól még lefoglalni sem tudnak semmit, így valószínűleg az államra marad ez az adósság.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK