Donáth László szocialista lelkész ügyében reagált az Origónak dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke, aki arról írt, felekezete zéró toleranciát hirdetett a szexuális zaklatásokkal kapcsolatban. Hozzátette, az általa vezetett egyház nem partner sem az elkövetett bűnök fedezésében, sem a felelőtlen vádaskodásban. Elárulta, a botrány kirobbanása után beszélt Donáthtal, aki tagadta a szexuális zaklatás vádját. Ha viszont bebizonyosodik a jogsértés, akkor az evangélikus egyház törvényei szerint járnak majd el - húzta alá.

Tegnapi cikkünkben arról számoltunk be, hogy a mostani szexuális zaklatásos ügye mellett a kétezres években a felekezet értékeinek megtagadása miatt három alkalommal is az evangélikus egyház bírósága elé került Donáth László volt szocialista országgyűlési képviselő, lelkész, akinek így nemcsak a jelenében vannak, hanem a múltjában is voltak kérdőjelek. Mint ismert, Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő édesapja és az evangélikus egyház "elitje" között mindmáig nagyon komoly nézeteltérések vannak, éppen ezért kíváncsiak voltunk a felekezet véleményére a kellemetlen ügy kapcsán.

"Nem vagyunk partnerek az elkövetett bűnök fedezésében"

Péntek reggel érkezett meg szerkesztőségünkbe dr. Fabiny Tamásnak, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének válasza, amiben aláhúzta, többször is nyilvánvalóvá tették, hogy egyházuk elkötelezett a hatalmi visszaélések, a szexuális zaklatások elleni fellépésben. Erre a februári zsinati székfoglalóját hozta fel példaként, amelyben azt mondta, "nyíltan kell beszélnünk a nőket, a kiskorúakat és a kiszolgáltatottakat érő szexuális visszaélések kérdéséről, még az egyházban is." Beszédében hozzátette, hogy 

zéró toleranciát hirdetünk: ha szükséges, meg kell tennünk az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelnünk az áldozatok hangjára és lelkigondozói segítséget kell nyújtanunk nekik." 

"Egyházunk küldetése Isten és az emberek szolgálata, ennek jegyében nem partnerek sem az elkövetett bűnök fedezésében, sem a felelőtlen vádaskodásban" - emelte ki Fabiny válaszában, hozzátéve, bíznak a magyar jogállamiságban, így ha Donáth szexuális zaklatási ügyében hivatalos értesítést kapnak jogsértésről, akkor 

az evangélikus egyház törvényei szerint járnak majd el. 

A felekezet vezetője elárulta továbbá portálunknak, hogy a volt szocialista politikus ügyében nem érkezett panasz vagy bejelentés hozzájuk, így nem indítottak vizsgálatot az ügyben. Kérdésünkre válaszolva elmondta, a médiahírekről értesülve személyesen rákérdezett Donáth Lászlónál, aki "egyértelműen kijelentette, semmilyen alapja nincs a híreszteléseknek".

Dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnökeFotó: Hirling Bálint - Origo

Donáth László bűnösségének gyanúját megerősíti, hogy a TV2 Tények feltáró riportja után, csütörtök este a 888 szerkesztőségét felkereste egy, a neve eltitkolását kérő áldozat, aki részletesen beszélt arról, hogyan került kapcsolatba a szocialista lelkésszel a békásmegyeri szeretetotthonban. Az áldozat azt is elmondta, hogy ezt követően az egykoron befolyásos politikus hogyan viselkedett vele. 

Alap volt, ha elment egy fiatal kolléga mellett, hogy rácsapott a fenekére. A többi lányt is pofátlanul elkapta, volt, akinek a mellét, a fenekét megfogdosta. Borzasztó volt 

- mondta az oldalnak nyilatkozó áldozat.

1994-től 2010-ig az MSZP országgyűlési képviselőjeként tevékenykedő Donáth a sajtónak eddig nem volt hajlandó érdemben reagálni a botránnyal kapcsolatban, a baráti hvg-nek nem nyilatkozott, a Népszavának is csak szűkszavúan.

A TV2 Tények kedd esti híradójában számolt be róla, hogy a Gaudiopolis Békásmegyeri Evangélikus Szeretetház egyik gondozottjának hozzátartozója szexuális zaklatás miatt feljelentette Donáthot. Mint később kiderült, a rendőrség június 13-án nyomozást indított az ügyben. Sajtóértesülések szerint a volt szocialista képviselő többször is szexuális ajánlatot tett, valamint megfogta a mellét és a nemi szervét az intézmény egyik, 30 év körüli takarítónőjének.