Vágólapra másolva!
Szombaton még csak elsőfokú riasztás lesz a hőség miatt az országban, de hétfőre már több megyére harmadfokú riasztást adtak ki - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján.
Vágólapra másolva!

Szombaton már az ország legtöbb megyéjében 25 fok felett valószínű a napi középhőmérséklet. Bár Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Veszprém, Vas és Zala megyében zivatarok szakíthatják meg a hőséget.

Vasárnap fokozódik a felmelegedés,

Békés megyére másodfokú riasztást adtak ki,

ami azt jelenti, hogy a várható középhőmérséklet 27 fok felett várható.

Illusztráció Fotó: Polyák Attila - Origo

Hétfőn már igazi kánikula lesz: az ország nagy részén másodfokú riasztás lesz érvényben, kivéve Somogy, Baranya és Tolna megyében, ahol harmadfokú figyelmezetést adtak ki. Ezekben a megyékben valószínűleg

29 fok felett lesz a napi középhőmérséklet.

11 és 15 óra között lehetőleg ne legyünk napon

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre.

A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen.

A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.

A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik.

Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.