Elrendelte a Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra annak a két holland fiatalnak a letartóztatását, akik a gyanú szerint drogot árultak a budapesti Sziget Fesztiválon - közölte a Fővárosi Törvényszék. 

A két holland férfi augusztus 6-án a Sziget Fesztiválon növényi törmelék és sodort cigaretta formájában marihuánát, valamint MDMA tartalmú tablettákat adott el. Az értékmegőrzőben és a sátrukban nagy mennyiségű kábítószert tartottak. Sőt, még árlistát is nyomtattak, ötszáz példányban. 

A szakértői vélemény szerint a kábítószer mennyisége meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát. Az elsőfokú végzés szerint a bűncselekmény - bizonyítottság esetén - akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető - írta a Fővárosi Törvényszék közleményében.

Kizárólag a Sziget Fesztiválra érkeztek Budapestre, Magyarországon lakóhelyük, személyes kapcsolataik és kötöttségeik nincsenek, ezért a bíróság szerint az eljárás során a jelenlétük kizárólag kényszerintézkedéssel biztosítható. 

A két férfi ügyvédjei bűnügyi felügyelet elrendelését és óvadék megállapítását kérték, amit a bíróság elutasított arra hivatkozva, hogy a nyomozás kezdeti szakaszban van, és további bizonyításra van szükség a gyanúsítottak kapcsolatainak felderítésére. 

A végzés nem végleges, a letartóztatás elrendelése ellen a két férfi és ügyvédjeik fellebbeztek.