Elszakadt a kötél, ezért 250 méter magasból zuhant két magyar gyerek a tengerbe

parasailing, vízi ejtőernyőzés
Vágólapra másolva!
Majdnem tragédiával zárult egy magyar család nyaralása Horvátországban, amikor vízi ejtőernyőzés közben elszakadt egy kötél. Emiatt két magyar tinédzser egyre magasabbra emelkedett, majd mintegy 250 méter magasságból a tengerbe zuhant. Az anyjuk, aki tehetetlenül nézte végig a történteket az ejtőernyőt vontató hajóról, a Borsnak mesélt élete egyik legszörnyűbb délutánjáról.
Vágólapra másolva!

Egy budapesti édesanya, Orsolya a párjával és két gyerekével, valamint a lánya barátjával nyaralt Horvátországban, Omis üdülővárosában. A nyaralás egészen addig fantasztikusan alakult, ameddig el nem mentek a szépséges strandjáról híres Baska Voda városba.

Orsolya két gyereke, a 19 éves Liza és a 17 éves Marci mindenképpen ki szerette volna próbálni a parasailingezést,

a vízi ejtőernyőzést, ami annyit tesz, hogy egy hajóról egy ejtőernyő segítségével a levegőbe engedik a turistákat, akik aztán a magasból gyönyörködhetnek a tenger és a part szépségeiben. Ám ez a repülés, még sem emiatt lesz emlékezetes a gyerekek, illetve az egész család számára.

Illusztráció Forrás: wikipedia

Csütörtök délután, nagyjából öt óra magasságában szálltunk hajóra. Heten voltunk utasok a fedélzeten, plusz a kétfős személyzet. Maga az egész 500 kunába, nagyjából 22 ezer forintba került. Izgultam, már akkor is, amikor felemelkedtek, de ez természetes.

gázt adtak, mivel megrogyott a kötél, pedig a széllel nem volt baj – mesélte a lapnak az édesanya.

Egyszer csak aztán elszakadt a kötél.

Amit akkor éreztem, azt senkinek sem kívánom. A gyerekeim a levegőbe emelkedtek, és egyre csak távolodtak. Ordítani kezdtem a személyzettel, pánikba estem, és nem tudtam, hogy mit csináljak, nagyon aggódtam - mesélte Orsolya.

A két fiatal nagyjából 200–250 méteres magasságba emelkedett,

de mivel az ernyő a könnyebb leérkezés érdekében több helyen is lyukas, hamar süllyedni kezdtek. Hiába Marci a fiatalabb, ekkor ő nyugtatta nővérét. (A balesetről készített fotókat itt nézheti meg.)

- Mondtam a nővéremnek, Lizának, hogy

Persze mindez nagyon ijesztő volt. Mentőmellény volt rajtunk, de gyorsan kicsatoltam magamat, majd Lizát is, aki az egyik karját beütötte a landoláskor. Mire ez megtörtént, már jött értünk a hajó. Egy férfi beugrott, és felsegített minket a fedélzetre – mesélte a lapnak Marci.

Egy vízi mentő is érkezett a helyszínre, de szerencsére senkinek nem esett komoly baja. De a vízi ejtőernyőzést biztosító cég emberei nem vállalták a felelősséget,

a gyerekek súlyára fogták a balesetet, és mielőbb távozni akartak a helyszínről.

Gyorsan le akartak lépni, de természetesen ezt nem hagytuk. Mindent próbáltak hárítani, mondván: a két gyerek csak 103 kiló volt, ez pedig kevés. Akkor miért engedték fel őket a levegőbe? – tette fel a jogos kérdést a felháborodott édesanya.

Végül a pénzünket visszaadták, majd elváltunk egymástól. Nem akartunk további hajcihőt, pedig hívhattunk volna rendőrt, és be is perelhettük volna őket. A nyaralásunkat azonban nem akartuk tönkretenni, így elálltunk ettől a lehetőségtől – mondta Orsolya, aki azért is osztotta meg a történteket, hogy

mindenki kellő odafigyeléssel nevezzen be egy-egy parasailing túrára.

A parasailing rendkívül népszerű a turisták körében. Ezt a hajós-ejtőernyős szolgáltatók is jól tudják, és keresik is a szabályok kibúvóit, holott tudják: emberéleteket kockáztatnak. Görögországban évről évre egy-két tucat baleset történik, de ha világviszonylatban nézzük, több halálos esetet is találhatunk. Thaiföldön 2017-ben egy férfi zuhant a halálos mélybe 200 méter feletti magasságból. 2009-ben Mexikóban egy édesapát és gyermekét az erős szél egy közeli település felé sodort. Az apa egy háznak csapódott és meghalt, a kisfia túlélte a történteket.