Karácsony Gergely csődbe vitte Zuglót

KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. június 26. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd politikusa, az ellenzék főpolgármester-jelölti előválasztás győztese az eredményhirdetésen a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) budapesti székházában 2019. június 26-án. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
A zuglói önkormányzat pénzügyi bizottságának Origo birtokába jutott jegyzőkönyvei drámai képet mutatnak Zugló pénzügyi helyzetéről. Az alkalmatlan polgármester, Karácsony Gergely vezetésével a kerület gyakorlatilag működésképtelen. A túlélést egy kétmilliárdos hitelkeret mellett az biztosítja, hogy semmit sem költenek fejlesztésre. Annyira tragikus a helyzet, hogy még a Gyurcsány Ferenc korábbi államtitkárából lett jelenlegi jegyző szerint is kész csoda, hogy a költségvetés még nem omlott össze.
Vágólapra másolva!

A zuglói önkormányzat Pénzügyi és Költségvetési Bizottsága tavaly december 14-i ülésén a kerület költségvetési rendeletének megalkotása szerepelt napirendi pontként, aminek előterjesztője Karácsony Gergely, Zugló alkalmatlan botránypolgármestere volt.

A pénzügyi biztottság decemberi ülésének jegyzőkönyve Forrás: Origo

Az ülésen többek között szóba került, hogy vajon mennyi kintlévősége van a XIV. kerületnek. Szegvári Etelka gazdasági osztályvezető ekkor rávilágított, hogy a ZVK Zrt-nek, tehát a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltatónak helyiségbérleti díjak címén 800 millió forintos kintlévősége van, ehhez hozzájön még a lakás- és közüzemi tartozásokból fennmaradt 900 millió forint, illetve a közterület-használati díjakból elmaradt 180 millió forint.

Ezeknek a kétmilliárdos követeléseknek a behajtására viszont gyakorlatilag esély sincs, ugyanis az érintett cégek nagy része már vagy megszűnt, vagy éppen felszámolás alatt áll.

Papp Imre jegyző, aki korábban két Gyurcsány-kormányban is államtitkárként vitt hivatalt, vagyis egyáltalán nem mondható, hogy ellenséges lenne Karácsony Gergellyel és a zuglói baloldali vezetéssel (ezt az is bizonyítja, hogy főszerepet játszott abban, hogy a botrányos szerződéseket nem mondták fel) drámai, sokatmondó megállapításokat tett.

Elmondta például, hogy több mint száz olyan döntés született, aminek "a költségvetésben nem volt lába" - vagyis nem létező pénzt osztottak szét. Zugló konkrétan egy folyószámlahitelből élt.

"Ellepte az ár az Önkormányzatot". Forrás: Origo

A drámai vallomás után Papp Imre azt is elmondta, hogy

Vagyis Karácsonyék az önkormányzati vagyon kiárusításából akartak túlélni, de már nem nagyon volt mit eladni. A jegyző az augusztusi hivatalba lépésekor talált állapotokat a jegyzőkönyv szerint így jellemezte:

Ez a szofisztikált, jogi-közgazdasági körülírása annak, hogy

Zugló gyakorlatilag csődbe ment.

A költségvetés abszurditását azzal jellemezte, hogy

A gazdasági osztályvezető megpróbálta védeni a költségvetést, amire a jegyző kemény szavakkal válaszolt:

"Zugló egyensúlyát az teremtette meg, hogy nem fejlődött" Forrás: Origo

Végül mindenkit leforrázva azt mondta a jegyző:

Háhn-Zágon Zsuzsanna, a bizottság tagja meg is kérdezte, hogy miért is jó az, hogy miután a zuglói parkolás 2018-ban 200 millió forintos veszteséget termelt, 2019-re már 100 millióval nagyobbat, tehát 300 millió forintot bukhat rajta a Karácsony Gergely vezette kerület.

Amikor a bizottsági tagok azt hitték, ennél rosszabb már nem jöhet, a jegyző ezt mondta a jegyzőkönyv szerint:

Az "alföldi" jelzőben természetesen tetten érhető a baloldali értelmiség nagyképűsége is, amivel lenézik a vidéki Magyarországot, itt azonban a "középváros" kitétel az igazán fontos. Zuglónak ugyanis nagyjából annyi lakosa van, mint Győrnek, vagyis önálló településként nagyváros lenne.

Végül a jegyző hozzátette, hogy

a költségvetésből 3,5 milliárd forint plusz ÁFA hiányzik.

Vagyis ennyivel tervezték túl a bevételeket.

"Zugló mindenről és mindenkitől lemaradt" Forrás: Origo

Végül a zuglói önkormányzat Pénzügyi és Költségvetési Bizottsága egy ellenszavazattal és 5 tartózkodással nem támogatta a 2019-es költségvetési rendeletet.

Az alkalmatlan Karácsony Gergely polgármestersége alatt sínylődő XIV. kerület pedig tovább masírozik a szakadék felé.