Hétfőn többen köhögve és fulladozva jöttek ki a miskolci plázából. Valószínűleg valaki gázspray-t fújt a bevásárlóközpont klímarendszerébe, ezt érezhették a vásárlók – írja a Bors.

Furcsa szagot érzett, majd köhögni és fulladni kezdett több vásárló is a miskolci plázában hétfőn. Többen ijedten szaladtak ki az épületből.

Fullasztó volt, rajtam kívül mások is érezték a szúrós szagot, néhányan azonnal kirohantunk. Köhögtünk, hörögtünk – mesélte a Borsnak az egyik olvasója. A lap megkereste a plázát és a diszpécser elmondta, hogy tényleg lehetett fura szagot érezni, de szerencsére nem okozott pánikot.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock

"Valószínűleg fiatalok szórakozhattak azzal, hogy gázspray-t fújtak a légkondicionálóba. Nem kellett kiüríteni a bevásárlóközpontot, nem okozott komolyabb gondot a dolog" – mondta a diszpécser.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelemi Igazgatóság szóvivője szerint ilyen esetekben akár a katasztrófavédelmet is kihívhatják, akik civil bejelentésre is kötelesek kimenni.

Ilyen helyzetben azt szoktuk csinálni, hogy ha még nem tudjuk, hogy mi ez az anyag, akkor kiküldjük a katasztrófavédelmi mobillabort. Ez megállapítja, hogy van-e a levegőben egészségre ártalmas dolog" – mondta a lapnak a szóvivő. Ha találnak ilyen anyagot, akkor meg kell vizsgálni, hogy pontosan mi az, és milyen mennyiségben van a levegőben. Akik az érintett helyiségben vannak, azokat kiküldik onnan, de valamikor annyi is elég, ha távolabb mennek. Ezek után összegyűjtik az anyagot vagy ártalmatlanítják valamivel.

A szóvivő elmondta, hogy ha valaki tényleg gázsprayt fújt a klímába, akkor az bűncselekményt követett el. A lap az esettel kapcsolatban megkereste a rendőrséget, akik elmondták, hogy nem indítottak eljárást.