Így előzze meg, hogy kedvence elszökjön a tűzijáték miatt

kutya
Vágólapra másolva!
Augusztus 20-án nemcsak a fővárosban, hanem országszerte tűzijátékkal ünneplik az államalapítás ünnepét, Szent István napját. Amíg mi, emberek szívesen gyönyörködünk az ünnepi fényekben, addig az állatoknak rémálom ez a nap. Rengeteg kutya és macska szökik meg a nagy és számukra ijesztő hanghatások miatt. Vannak olyanok, akik időben előkerülnek, de sokan közülük sosem találnak haza.
Vágólapra másolva!

Egy, a napokban elszökött kutya, Maya 3-4 éve fél mindenféle nagyobb hangtól, nemcsak a tűzijáték, de a dörgés, villámlás, sőt még akár egy repülőgép hangja is megijeszti. Ez a félelem egy szilveszteri petárdázás után alakult ki nála.

- mondja Gyulásné Ildikó, a kutya gazdája, aki Debrecenben él a családjával egy kertes házban.

A kistestű kutya szerda hajnalban szökött meg. Bár lyuk nincs a kerítésen, valamitől annyira megijedt a kutya, hogy kierőszakolta a fejét a rácsok között, aztán kimászott az utcára.

„Hiába akartam beengedni hajnal háromkor, mire kijöttem, elment. Kint vágtam a kerítésnél a növényt, és a szomszédasszony éppen jött hazafele a másik utcában, és hazaküldte Mayát. Ő is nagyon szereti, azt hitte, hogy akkor lógott ki" - teszi hozzá az asszony.

Maya Forrás: Facebook

A jámbor, barátságos kutya így épségben hazakerült. A család pedig több módszerrel is próbálja megakadályozni, hogy megszökjön.

„A nagyobbik fiam egy hónapja hozott mellé egy tacskó kutyát, hogy hátha így nem fog félni, de ez nem így működik. Mindig előre félünk már szilveszterkor is. Sajnáljuk, hogy ennyire fél. Most a kerítésnél, mivel már másra nem tudok gondolni, húztam keresztbe 2 sor drótot a közökbe. "

De nem minden kutya olyan szerencsés, hogy könnyen visszatalál.

Évente rengeteg kutya riad meg, és menekül el a viharok, a petárdázás és a tűzijáték elől.

Hogy hány állat tűnik így el, arról még az állatvédőknek sincsenek pontos adatai. Sok esetben ezek az állatok csak hetekkel később találnak haza, de az is előfordul, hogy sosem.

- mondja Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója.

A Vigyél Haza Alapítvány kezdeményezésének köszönhetően csak Budapesten évente több mint 200, országosan pedig 500 elkóborolt kutyát tudnak beazonosítani és visszajuttatni az eredeti gazdájához. De fontosabb lenne megelőzni a bajt. Az alapítvány arra figyelmezteti a gazdákat, hogy fokozottan ügyeljenek ezen a napon az állataikra.

Augusztus 20-ra a következőket tanácsolják:

  • Semmiképp se vigyék kutyáikat tűzijátékot nézni.
  • Engedjék be a házba, lakásba kutyáikat este 8 és 11 óra között.
  • Csak pórázon sétáltassák, és lehetőleg ne hagyják egyedül őket.
  • Tegyenek a kutyára bilétával ellátott nyakörvet az elérhetőséggel, és ellenőriztessék szükség esetén a mikrocsip-regisztrációt állatorvosuknál.
Forrás: Maximilian von Hopffgarten

Arra is több megoldást javasolnak, ha valaki az utcán lát egy kóborló kutyát.

1. A legfontosabb, hogy egy idegen kutyához akkor közelítsen, és csak akkor kísérelje meg az állatot a leolvasó helyre vinni, ha úgy érzi, hogy ezzel saját, vagy mások testi épségét nem veszélyezteti. Ha a kutya agresszív, ne próbálkozzon a befogásával.
2. Az állatot vigye el a legközelebbi ingyenes mikrocsip-leolvasó helyre, ahol meggyőződnek arról, hogy van-e a kutyában mikrocsip, és ha igen, akkor leolvassák annak a számát.

A Vigyél Haza Alapítvány a MOL-lal, a Nébihhel és állatbarát éttermekkel, kávézókkal szállodákkal együttműködve több mint 200 ingyenes leolvasó helyett hozott létre, melyek a Vigyél Haza! Kutyakereső oldalon megtalálhatóak. Ugyanezen az oldalon letölthető az ingyenes mobilalkalmazás is, amely mindig a legközelebbi mikrocsip-leolvasó helyet ajánlja fel.

De a WAZE Magyarország navigációs rendszerében is kikereshető a mikrocsip-leolvasók helye, amely a "Kutya chipleolvasó" néven kereshetők, de szokás szerint a kutya, csip szavakra is jönnek már a találatok a legközelebbi helyekre.

3. Ha a talált állatban van mikrocsip, akkor az ingyenes mikrocsip-leolvasó hely felveszi a kapcsolatot a Vigyél Haza Alapítvány valamelyik önkéntes állatorvosával, és bediktálja a csipben szereplő 15 jegyű számsort.

4. Az alapítványnak 12 önkéntes állatorvosa van, akik a megadott számsor alapján azonnal ellenőrzik, hogy a mikrocsip regisztrálva van-e, és az adatok alapján megpróbálják értesíteni a kutya gazdáját, hogy hol veheti át az állatot. (Az állatorvosi adatbázisban a személyes adatokat kizárólag az erre jogosult állatorvosok nézhetik meg, ezért ezt nem adhatják ki másoknak: csak ők intézkedhetnek.)

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

5. Ha a kutyában nincsen mikrocsip, ami alapján azonosítani és értesíteni tudnánk a gazdáját, kérjük, hogy hívja fel a legközelebbi állatmenhelyet, állatvédő szervezetet, vagy gyepmesteri telepet, hogy segítsenek a kóbor, vagy kóborló állat megőrzésében, elhelyezésében a gazdák jelentkezéséig. (15 napig csak az eredeti gazdának adják át a kutyát, majd ezt követően örökbe fogadható.)

6. Néha sajnos az is előfordul, hogy bár van mikrocsip a kutyában, de nincsen regisztrálva a rendszerben, vagy a gazdája a megadott telefonszámon már nem elérhető. Ebben az esetben önkéntes állatorvosaink nem tudnak a továbbiakban segíteni, és erről értesítik a leolvasó helyet. Ilyenkor a megtaláló, vagy a leolvasó hely megpróbál intézkedni a kutya elszállításáról, megőrzéséről.

- teszi hozzá Óvári András.

Összesen 120 MOL benzinkúton van csipleolvasó, amit bárki ingyenesen használhat.

„Elkötelezettek vagyunk a felelős állattartás mellett, ezért szívesen állunk egy ilyen kezdeményezés mögé. Mintegy 450 töltőállomásunk elhelyezkedéséből adódóan, tevékenységünk szinte az egész országra kiterjed, így bízunk benne, hogy a kihelyezett a mikrocsip-leolvasók révén a jövőben még több elkóborolt kutya hazajutásához járulhatunk hozzá" – emelte ki Orosz András, a MOL Magyarország kiskereskedelmi vezetője.

A Nébih is egy közleményben és egy videóban figyelmezteti a gazdákat az ünnep veszélyeire.

Emlékeztetnek arra is, hogy akár egy közösségi oldalra írt figyelemfelhívó cikk is mennyit segíthet az elkóborolt állat megtalálásában.

- írják a közleményükben.