Nem tudta megtartani ígéretét a Zuglót csőd szélére juttató Karácsony Gergely, a Párbeszéd nevű párt politikusa, az ellenzéki összefogás budapesti főpolgármester-jelöltje, amikor azt mondta, hogy mind a 23 fővárosi kerületben egyetlen kihívója lesz a Fidesz jelöltjének az októberi önkormányzati választáson. Például Ferencvárosban csak szerdán vette kezdetét a balliberális ellenzék előválasztása, amelyet azért írtak ki, mert az ellenzéki pártok nem tudtak megállapodni a polgármesterjelöltjük személyéről - hívja fel rá a figyelmet a Magyar Nemzet.

A ma délután záruló voksoláson – amelynek standjainál egyébként alig néhányan lézengenek – a jelenleg momentumos, egykori LMP-s Jancsó Andrea és volt együttes Baranyi Krisztina méretteti meg magát.

Baranyi Krisztina és Jancsó AndreaForrás: MTI/Máthé Zoltán, Mohai Balázs

Utóbbit az LMP, a Kulcs Egyesület és a Kétfarkú Kutya Párt támogatja, Jancsó mögé pedig a saját pártján kívül az MSZP, a Jobbik és a DK állt be.

Ahogy arról az Origo beszámolt, már az előválasztási folyamat megszervezése során is nehezen tudtak megegyezni a felek, a feltételek csak néhány napja dőltek el véglegesen. A marakodás miatt egyszer el is kellett halasztani az előválasztást. 

Baranyi példáulválasztási csalást emlegetett, mert a szocialisták a megengedettnél korábban kezdtek ajánlásokat gyűjteni. Ezután Karácsony Gergely ellenzéki szerencsétlenkedésnek nevezte a ferencvárosi előválasztást.

Végül - a kölcsönös bizalmatlanság ellenére - megegyeztek a polgármesterjelöltek az úgynevezett előválasztás lebonyolítási folyamatáról.

Részvételi küszöböt nem határozott meg a voksolást menedzselő bizottság, így az eredményt elvileg minden ellenzéki pártnak el kell fogadnia. Ugyanakkor Baranyi szerint egy néhány száz fős részvételi arány nem lenne teljesen legitim, s Jancsó Andrea is legalább ezer szavazóra számít. Mindkét szám nevetségesen alacsony ahhoz képest, hogy a Ferencvárosban majdnem 60 ezren élnek. A balliberális jelöltek arról nem beszéltek, hogy miért éppen a hosszú hétvége környékére időzítették az előválasztást.

A IX. kerületben egyébként az ellenzéki jelöltek egymást lejárató kampányba is kezdtek, szórólapokkal próbálták besározni az ellenfelüket.

Baranyiról például egy szórólapon a következő dolgokat híresztelték: „Tudta? Baranyi Krisztina önkormányzati képviselő 2016-ban új ingatlant vásárolt magának a Duna Parti Álom-Lakópartban, a pesterzsébeti Duna-soron. Az ingatlant kifelejtette a vagyonnyilatkozatából és állítása szerint egyetlen millió forint önerővel rendelkezett. Ugye, nehezen hihető?" - ezek a sorok olvashatóak az „Ez Baranyi Krisztina igazi arca" elnevezésű, lejárató szándékkal készült kiadványban, amely a múlt héten lepte el Ferencváros utcáit.

Nem a IX. az egyetlen, ellenzéki szempontból zűrös kerület.

A VII. kerületbena korábban jogerősen börtönbüntetésre ítélt, exszocialista Hunvald György múlt hétfőn közölte, hogy független jelöltként elindul a polgármesteri posztért.

Erzsébetvárosban az egykori LMP-s Moldován László pedig múlt szerdán jelentette be, hogy az Élhető Erzsébetváros Egyesület és a Puzsér Róbert főpolgármester-jelölthöz köthető Állampolgárok a Centrumban Egyesület elnevezésű civil szervezet jelöltjeként indul, és esze ágában sincs visszalépni, a Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök egyik jobbkeze, az EP-képviselői mandátumából kigolyózott DK-s Niedermüller Péter javára, akit elvileg a Jobbikot leszámítva valamennyi ellenzéki párt támogat.

Moldován László, Niedermüller Péter, Hunvald GyörgyForrás: MTI

Ugyanakkor a Profi Erzsébetvárosért nevű helyi civil szervezet információi alapjánDK-Jobbik paktum született a kerületben. Szó szerint ezt írták: „Egy háttér-megállapodás szerint a DK-s polgármester-jelölt kizárta ugyan a nyílt együttműködést a kerületi zsidóságra tekintettel, de a hírek szerint minden önkormányzati bizottságban lesz egy-egy jobbikos politikus".

Nem mellesleg mind Hunvald, mind Moldován bejelentették, hogy az egyéni választókerületekben is indítanak önkormányzati képviselőjelölteket.

Ellenzéki szempontból nem jobb a helyzet a XXI. kerületben sem. 

Pont egy héttel ezelőtt Karácsony Gergely – aki tavasszal még a térképen sem tudta elhelyezni Csepelt – ki tudja már hányadszorra, ismét bejelentette a teljes ellenzéki összefogást az egykor vörös kerületben.

A teljes összefogás Csepelen természetesen fake news-nak bizonyult, hiszen a Momentum Karácsony sajtótájékoztatója után néhány perccel már közölte, hogy kihátrál az ellenzéki összeborulásból, arra hivatkozva, hogy XXI. kerületi MSZP-ben bűncselekmények gyanújába keveredett vezetők vannak, és a szocik amúgy is leszerepeltek még 2010 előtt.A liberális párt szerint az egyik ilyen „leszereplő" Szenteczky János, akit jogerősen elítéltek rágalmazásért, első fokon pedig hűtlen kezelésért. Ő a hírek szerint alpolgármester lehetne Csepelen, ha az ellenzéki lista nyerne.

Ráadásul most úgy néz ki, hogy Erdősi Éva közös ellenzéki polgármesterjelölt mögött álló több egyéni választókerületben induló képviselőt sem támogatja a Momentum, leszámítva természetesen a saját jelöltjeiket.  

Erdősi Éva egyébként az utolsó pillanatban lett közös jelölt, a helyi MSZP június 25-én cserélte le a már hónapok óta közös csepeli polgármesterjelöltként emlegetett Takács Mónikát, akit a szocialisták 2018 novemberében óriási többséggel szavaztak meg közös jelöltnek, és támogatta Takácsot a DK és a Momentum is.

A már így is rendkívül zűrös helyzetet tovább bonyolítja, hogy a pártoktól független jelöltként, a Buckai Szövetség csepeli szervezetének nevében polgármesterjelöltként elindul az önkormányzati választáson az exjobbikos Pákozdi József.