Látványos légi bemutató lesz augusztus 20-án Budapesten

2019.08.16. 14:05

Megtartották az augusztus 20-ai budapesti, a Margit híd és a Lánchíd között zajló légi bemutató főpróbáját pénteken az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

Kilián Nándor, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője a gyakorlatot követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy  a Magyar Honvédség valamennyi rendszeresített repülőeszköze látható lesz augusztus 20-án Budapest felett a mintegy ötvenperces bemutatón,  amelyen több mint húsz légi jármű vesz részt.

Azt mondta, hogy a parádé célja a most hadrendben álló légi járművek megismertetése mellett a jövőben rendszeresítendő új repülőeszközök bemutatása. 

A járművek vegyes kötelékben repülése a Duna felett vagy a helikopterek egyéni bemutatói önmagukban is látványos részei a légi parádénak - emelte ki.

Láthatók lesznek egyebek mellett

  • AS-350B, Mi-8, Mi-17 és Mi-24 típusú kiképző, szállító és harci helikopterek,
  • Z-242, Z-143, AN-26, FALCON 7X és A-319 típusú kiképző repülőgépek,
  • valamint szállító repülőgépek is.

Nem hiányozhatnak majd a nemzet szárnyai, a JAS-39 D és C típusú Gripenek sem, amelyek ötös kötelékben, ékalakzatba zárkóznak majd össze  - ismertette Kilián Nándor.

Vízi és légiparádé, a rendőrség MD-500 (középen) és MI-8 típusú helikopterei repülnek kötelékben a Gellért-hegy előttForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A közönség láthat majd két H145 típusú helikoptert is a német légierő kötelékéből. A Magyar Honvédségnél hamarosan rendszerbe álló járművekből az év végére megérkezik az első négy, másfél éven belül pedig Magyarországon lesz mind a húsz. A magyar pilóták kiképzése már meg is kezdődött Németországban erre a típusra - tette hozzá a dandártábornok. 

A légi parádé végén öt ejtőernyős egy Mi-17-es helikopterből kiugorva a Dunára telepített pontonra érkezik majd. 

A dandártábornok kiemelte: a nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Honvédség több mint hétszáz katonája mintegy negyven helyszínen vesz részt különféle rendezvényeken.