Minden eddiginél látványosabb lehet az idei budapesti tűzijáték. A rakétákat kilenc helyről lövik fel, és a legkorszerűbb speciális szoftver vezérli őket.

A 2019-es budapesti tűzijátékba  több mint 26 ezer látványeffektet 

terveztek a pirotechnikusok. Ehhez mintegy 6500 db pirotechnikai elemet kell bekötni nagyjából 55 kilométer hosszú vezetékkel. A leglátványosabb tűzijátékbombákból legalább 3600 db lesz,  a legnagyobb kaliberű 200 mm-es. A látványt színesíti még több mint 2500 db római gyertya és még mintegy 500 egyéb termék. A látványt idén a legkorszerűbb speciális szoftver segítségével tervezték a zenei aláfestés üteméhez hangoltan.

Tűzijáték a Gellért-hegyről 2018. augusztus 20-ánFotó: Szabó Gábor - Origo

A tűzijátékot, mint minden évben, egy ideiglenes Vezetési Pontról felügyelik és irányítják, ahonnan minden érintett helyszín jól belátható, és minden biztonságért felelős szervezet képviselője jelen van, így szükség esetén azonnal közbeavatkozhatnak. 

A tűzijáték bármelyik pillanatban egyetlen gombnyomással teljesen leállítható, de a berendezés arra is lehetőséget nyújt, hogy a tűzijátéknak szükség esetén csak bizonyos részeit, egyes kilövési helyszíneit állítsák le, miközben más kilövési pontok működése zavartalanul folytatódhat.

A budapesti tűzijátékot kilenc helyszínről lövik fel:

  • a Dunán lévő négy uszályról és pontonról a Kossuth Lajos tér Garibaldi utcai sarok és a Lánchíd közötti szakaszról,
  • a Lánchídról,
  • a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti Duna-szakaszon lévő három uszályról és pontonról, és
  • az Erzsébet hídról.

A Lánchidat és az Erzsébet hidat emiatt teljesen lezárják a forgalom és a nézők elől is 18:00 órától nagyjából 23:00 óráig.

A tűzijáték ezúttal is 21 órakor kezdődik, a hossza pedig 30 perc.

A tűzijáték idei költsége a győztes közbeszerzés - melyet a NUVU Kft. nyert - alapján nettó 212 millió forint.