Orbán Viktor és Angela Merkel Sopronban emlékezik a Páneurópai Piknikre

Orbán; MERKEL
Berlin, 2014. május 8. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott felvételen Angela Merkel német kancellár fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Berlinben 2014.május 8-án. MTI Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfőn közösen emlékezik meg Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár Sopronban a Páneurópai Piknik 30. évfordulójáról. A német egységhez, Európa újraegyesítéséhez jelentősen hozzájáruló magyar határnyitásra a hírek szerint ökomenikus istentisztelettel emlékeznek a soproni belvárosi evangélikus templomban, amelyen a két ország vezetője is beszédet fog mondani. Ezt követően egy nemzetközi sajtótájékoztatóra is sor kerül majd. Sopron városa négynapos ünnepségsorozattal emlékezik az 1989-es eseményekre. A részletes programokat itt lehet elérni.
Vágólapra másolva!

A német kancellár szóvivője arról beszélt pénteken Berlinben, hogy Angela Merkel a Németország újraegyesítéséhez nyújtott történelmi jelentőségű magyar hozzájárulás iránti nagyrabecsülését fejezi ki soproni látogatásával.

Steffen Seibert ismertette, hogy a magyarországi határnyitás 30. évfordulójára rendezett hétfői ünnepségen a német kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ökumenikus istentiszteleten vesz részt és beszédet mond a soproni evangélikus templomban, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést is folytatnak.

A szóvivő azt mondta, „soha nem szabad elfelejteni Magyarország szerepét" abban, hogy Németország egysége helyreállt „békében, szabadságban". Szombat este pedig Angela Merkel kancellár fejezte ki háláját Magyarországnak.

Négynapos ünnepséget tart Sopron a 30. évforduló alkalmából

Sopron négynapos ünnepségsorozatot tart az évforduló alkalmából, amely már szombaton elkezdődött, és a keddi augusztus 20-i ünnepséggel ér véget.

Piknik, menekülés, rendszerváltozás – terítéken 1989 címmel szombaton fiatalok találkozhattak a harminc éve történt Páneurópai Piknik résztvevőivel és meghívott előadókkal a Liszt-központban. Számolt be az ünnepség részleteiről a Kisalföld.hu.

Sopron belvárosában pedig valódi piknikhangulat várja az érdeklődőket, mivel a Mária-szobor környékére nagyszínpadot építettek az úttestre. Sopron 1989 címmel Lobenwein Tamás fotóiból látható szabadtéri kiállítás a Bástyagödörben.

Vasárnapra retró hangulatot ígérnek a Várkerületre a szervezők. A gyerekeket továbbra is várják a játékok, tízkor veterán autók jönnek, 16.30-kor pedig a Local Vintage Company előadásában '89-es magyar slágerek újrahangszerelt változatait hallgathatja a közönség.

Akit a történelmi hitelesség érdekel, az regisztrálhat a Páneurópai Piknik – Kapu Európára című előadás-sorozatra, amely vasárnap 10.30 órakor kezdődik a Liszt-központban. Az előadók között német és magyar politikusok egyaránt lesznek

- számolt be a Kisalföld cikke.

A részletes program a Sopronmédia.hu-n elérhető.

Hétfőn Orbán Viktor és Angela Merkel is Sopronba látogat

A Páneurópai Piknik Emlékparkban a harminc éve történt események emlékére egész napos rendezvényre várják a megemlékezőket hétfőn 10 órától. Az ünnepi megemlékezés 16.30-kor lesz.

Ahogy azt korábban megírtuk, hétfőn 10 órakor a soproni evangélikus templomban Erdő Péter bíboros, Kondor Péter püspök, Balog Zoltán lelkész és Tóth Károly igazgató-lelkész zárt körű ökumenikus istentiszteletet celebrál, amelyen részt vesz és beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár is.

Az istentiszteleten megemlékeznek a harminc évvel ezelőtti történésekről. Az eseményen az előzetesen meghívottak vehetnek részt, a rendezvény környékét a rendőrség lezárja.

Berlin, 2014. május 8. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott felvételen Angela Merkel német kancellár fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Berlinben 2014.május 8-án Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Burger Barna

Az eseményt követően Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Angela Merkel kancellár megbeszélést tart, majd azt követően nemzetközi sajtótájékoztatót tartanak a Városháza dísztermében.

Az istentiszteletet a Duna TV élőben fogja sugározni.

Hétfőn este a fertőrákosi Barlangszínházban jubileumi koncertet adnak a Lipcsei Filharmonikusok és a Soproni Szimfonikusok.

Az évforduló eseményeiről természetesen az Origo is részletesen beszámol.

A harminc évvel ezelőtti események történelmi jelentősége

A Páneurópai Piknik az osztrák–magyar határon, Sopron közelében, a közigazgatásilag Fertőrákoshoz tartozó Piuszpusztán 1989. augusztus 19-én tartott békedemonstráció volt, mely során a második világháborút követően kelet és nyugat közötti gazdasági és ideológiai kettéosztottságot szüntették meg jelképesen.

Valójában pedig az történt, hogy Ausztria és Magyarország előzetes hozzájárulásával megnyitották az osztrák-magyar határt Szentmargitbánya (Sankt Margarethen im Burgenland) és Piuszpuszta között, háromórányi időtartamra, ami több évtizedig elképzelhetetlennek tűnt. Ezt a háromórás határnyitást kb. 600 NDK állampolgár arra használta ki, hogy a nyugatra szökjön. Ez az esemény elindította a két Németország újraegyesülését.

A fenti 600 ember átjutásának azért is volt akkoriban nagy jelentősége, mivel a kelet-németországi kommunista határőrök a vasfüggöny fennállása alatt gondolkozás nélkül agyonlőtték azt, aki a nyugatra kívánt szökni.