A Momentum mohósága miatt végleg szétesett az ellenzéki összefogás Gödöllőn

FEKETE-GYŐR András
Budapest, 2019. május 26. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke beszél a Momentum eredményváró rendezvényén a fővárosi Dürer Rendezvényházban az európai parlamenti (EP-) választás napján, 2019. május 26-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A Momentum eddig minden fórumon azt hangoztatta, hogy az európai parlamenti választáson elért eredményük nem befolyásolja az ellenzéki megállapodások sorsát, Molnár Csaba, a párt Pest megyei koordinátora egyetlen közleményben cáfolta meg az országos kommunikációt. A politikus ugyanis éppen azzal indokolta meg, hogy Gödöllőn önállóan indulnak az egyéni körzetekben, hogy jól szerepeltek májusban. A Pest megyei településen ezzel végérvényesen szétesett az ellenzéki összefogás: a polgármesterjelöltek szintjén két, míg a körzetekben vélhetően három kormányellenes induló lesz. 
Vágólapra másolva!

Eddig is kacifántos volt az ellenzék helyzete a Pest megyei Gödöllőn, azonban tegnap este még ezen is sikerült csavarni egyet. Ahogy beszámoltunk róla, a legnagyobb meglepetésre az 1990 októbere óta a város élén álló Gémesi György ellenzéki kihívót kapott. A helyi DK, Jobbik, Párbeszéd, MSZP és Szolidaritás ugyanis a napokban ráindította a szocialista Kovács Barnabást, aki egyébként a legutóbbi önkormányzati választáson is szerencsét próbált vele szemben, nem sok sikerrel.

Megnőtt az étvágyuk

A Momentum ekkor még nem döntötte el, milyen felállásban indul októberben, illetve melyik jelölt mögé sorakozik be. A kérdés azért is volt izgalmas, mert a balliberális párt sokáig részt vett a gödöllői Ellenzéki Demokratikus Kerekasztal egyeztetésein, később viszont úgy határozott, kilép a formálódó ellenzéki összefogásból. Tegnap késő este megszületett a válasz, ugyanis Molnár Csaba, a párt Pest megyei koordinátora a Gödöllői Hírek érdeklődésére az alábbi tájékoztatást adta:

Bár az elmúlt időszakban rengeteg támadás érte a Momentumot amiatt, hogy a májusi európai parlamenti választáson elért jó eredmény miatt több helyen is felrúgta az addig megkötött ellenzéki megállapodásokat, Molnár egy pillanatig sem jött zavarba, és pontosan azzal indokolta a gödöllői külön indulást, hogy a párt jó eredményt ért el a májusi európai parlamenti választáson.

Az uniós választásokon helyben elért 15 százalékos eredmény azt jelzi, van igény a jelenlétünkre, és egyben van elvárás velünk szemben, aminek szeretnénk megfelelni

- fogalmazott a politikus, akinek a válaszából az is kiderült, hogy a Momentum - Kováccsal szemben - Gémesit támogatja a polgármesteri székért vívott harcban. "Polgármester-jelöltet nem indítunk, megítélésünk szerint Gémesi György továbbra is érdemes a gödöllőiek bizalmára, így kiállunk az ő újraválasztása mellett" - írta. Ezzel pedig a következő egészen extrém helyzet állt elő a Pest megyei településen:

  • két ellenzéki polgármesterjelölt is rajtvonalhoz áll; Gémesit a Lokálpatrióta Klub és a Momentum, Kovács Barnabást a DK, a Jobbik, a Párbeszéd, az MSZP és a Szolidaritás támogatja;
  • az egyéni körzetekben a kormánypártiak mellett lesz jelöltje Gémesi György Lokálpatrióta Klubjának, a Momentumnak, és minden bizonnyal a DK-Jobbik-Párbeszéd-MSZP-Szolidaritás összefogásnak.